Cercetătorii finlandezi revoluționează domeniul descoperirii de noi medicamente

©

Autor:

Cercetătorii finlandezi revoluționează domeniul descoperirii de noi medicamente
Un studiu publicat în Journal of Chemical Information and Modeling a evaluat un număr impresionant de 1,56 miliarde de molecule cu potențial farmacologic, folosind tehnologii de vârf în domeniul calculului de înaltă performanță. Screening-ul virtual este o metodă esențială în descoperirea de noi agenți terapeutici, dar creșterea rapidă a bibliotecilor de molecule a depășit capacitățile actuale de procesare ale supercalculatoarelor. În acest context, metodele tradiționale de evaluare pot dura luni sau chiar ani, ceea ce subliniază nevoia urgentă de abordări mai eficiente.
Echipa de cercetători de la Universitatea din Finlanda de Est a colaborat cu parteneri din industrie și cu centre de supercalcul pentru a efectua unul dintre cele mai mari screening-uri virtuale de medicamente la nivel global. Cercetătorii au folosit inițial supercalculatoarele Mahti și Puhti pentru a evalua moleculele prin tehnici de „docking” molecular, stabilind astfel un punct de referință. Procesul a durat aproape jumătate de an și a furnizat un set de date cuprinzător.

Ulterior, echipa a implementat un algoritm de învățare automată, numit HASTEN, care a fost capabil să identifice 90% dintre moleculele cu cel mai înalt scor de afinitate în mai puțin de zece zile, folosind doar 1% din datele inițiale pentru instruire. Această abordare a redus semnificativ timpul de procesare, fără a sacrifica acuratețea.

Studiul nu doar că a validat eficacitatea învățării automate în screening-ul virtual la scară largă, dar a și pus la dispoziția comunității științifice seturi de date masive, pentru a stimula inovația în domeniul descoperirii de medicamente asistate de calculator.

Această cercetare marchează un punct de cotitură în domeniul descoperirii de medicamente, demonstrând cum colaborarea interdisciplinară și tehnologia avansată pot duce la realizări semnificative în optimizarea și accelerarea proceselor de cercetare.

sursa: Science Daily
foto: University of Eastern Finland

Data actualizare: 27-09-2023 | creare: 27-09-2023 | Vizite: 144
Bibliografie
Drug discovery on an unprecedented scale, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/09/230925124756.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Noi medicamente pentru dermatita atopică
  •