Cheagurile de sânge apărute după infecția cu COVID-19 pot fi cauzate de răspunsul imun prelungit

©

Autor:

Cheagurile de sânge apărute după infecția cu COVID-19 pot fi cauzate de răspunsul imun prelungit
Complicațiile grave datorate cheagurilor de sânge, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale, apărute la persoane care au suferit de COVID-19, pot fi cauzate de un răspuns imun persistent în vasele de sânge după recuperare, sugerează un studiu publicat în revista eLife.
Descoperirile pot ajuta la explicarea motivului pentru care unii supraviețuitori ai COVID-19 suferă accidente vasculare cerebrale sau atacuri de cord la săptămâni sau luni după recuperare. De asemenea, pot sugera strategii potențiale pentru a ajuta la prevenirea acestor complicații.

„În stadiile inițiale ale infecției, SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, poate ataca mucoasa vaselor de sânge care poate declanșa inflamații și un răspuns imun. Acest lucru poate duce la deteriorarea vaselor de sânge pe termen scurt ", explică primul autor Florence Chioh, asistent de cercetare la Universitatea de Medicină Lee Kong Chian. "Pentru studiul nostru, am vrut să investigăm ce se întâmplă în vasele de sânge ale supraviețuitorilor COVID-19 pe termen lung. "

Cercetatorii au recoltat probe de sânge de la supraviețuitorii COVID-19 în decurs de o lună de la recuperarea și externarea lor din spital. Au descoperit că, în comparație cu persoanele sănătoase, persoanele care au suferit de COVID-19 au de două ori mai multe celule deteriorate ale vaselor de sânge, numite celule endoteliale circulante, plutind în sângele lor. Mai mult decât atât, în cazul persoanelor care au suferit de COVID-19 și care aveau și alte patologii, precum hipertensiune sau diabet, numărul celulelor deteriorate a fost semnificativ mai mare. În plus față de semnele de deteriorare a vaselor de sânge, cercetătorii au constatat că supraviețuitorii au avut o abundență de citokine, proteine inflamatorii produse de celulele imune. De asemenea, au descoperit un număr neobișnuit de mare de celule imune numite celule T, care ajută la distrugerea virușilor, în ciuda faptului că virusul a dispărut deja.

„Lucrarea noastră sugerează că pacienții cu COVID-19, în special cei cu afecțiuni cronice subiacente, pot beneficia de o monitorizare atentă după recuperare”, adaugă autorul principal Christine Cheung, profesor asistent în medicină la Universitatea de Medicină Lee Kong Chian. Acest lucru ar ajuta la identificarea persoanelor cu risc crescut care ar putea avea nevoie de diluanți ai sângelui sau de terapie preventivă pentru a le proteja de complicații debilitante de coagulare a sângelui.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 28-03-2021 | creare: 28-03-2021 | Vizite: 780
Bibliografie
Prolonged immune response may contribute to post-COVID-19 blood clots, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210323103843.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Și formele mai ușoare de COVID-19 pot avea efecte negative pe termen lung
  • COVID-19: se așteaptă un val al afecțiunilor cronice de sănătate
  • COVID-19, o povară masivă asupra sănătății pe termen lung
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum