Chiar si o doză mică de alcool în timpul sarcinii poate crește riscul de alcoolism pentru următoarele trei generații

©

Autor:

Chiar si o doză mică de alcool în timpul sarcinii poate crește riscul de alcoolism pentru următoarele trei generații
Potrivit studiilor anterioare, consumul de alcool și bolile generate de alcoolism reprezintă o amenințare reală pentru sănătatea populației, iar expunerea la cantități moderate de alcool în uter sau în primii ani de viață este un factor de risc major pentru abuzul de alcool, atât în adolescență cât și la maturitate.

Contextul în care are loc consumul de alcool influențează cantitatea, făcând trecerea de la un pahar de vin ocazional la o noapte întreagă de beție. O rată mai mare de alcoolism se înregistrează și la adolescenții ai căror mame au consumat 2-3 pahare în timpul sarcinii. Expunerea prenatală la alcool alterează raspunsul neurofiziologic la alcool al fătului și este legată de predilecția ulterioară a adultului pentru abuz.

Pentru studiul de față au colaborat Nicole Cameron - profesor în psihologie la Universitatea Binghamton din New York și Michael Nizhnikov de la Universitatea South Connecticut. Aceștia au investigat efectele consumului de alcool în sarcină asupra comportamentului legat de alcool la generațiile viitoare. În acest scop, li s-a administrat cobailor gestanți echivalentul a unui pahar de vin pe zi, timp de patru zile consecutive, în timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină.

Ulterior, la noile generații de cobai s-a observat o predispoziție pentru consumul de alcool la subiecții ai căror mame și bunici au consumat alcool în perioada gestației, plus o alterare a sensibilității la alcool, comparativ cu subiecții ai căror mame și bunici nu au consumat echivalentul unui pahar de vin pe perioada gestației.

Rezultatele studiului duc spre concluzia că doar o mică doză de alcool în timpul sarcinii este suficientă pentru a crește riscul de alcoolism la copii și nepoți.

„Alcoolul este un drog mârșav, care poate afecta mai multe sisteme. Am selectat această perioadă de expunere deoarece, la șobolani, în al doilea trimestru de sarcină au loc modificări importante - axonii dopaminergici din creierul mijlociu ajung la cortex, iar neuronii GABAergici se dezvoltă în stratul cortical IV. De vreme ce cortexul are rolul principal în medierea efectelor induse de etanol, aceste două evenimente sunt în mod special importante pentru studierea sensibilității la alcool și a abuzului”, a declarat Nicole Cameron.

Sursa: MedicalNewsToday

Data actualizare: 01-03-2016 | creare: 01-03-2016 | Vizite: 1491
Bibliografie
A little alcohol in pregnancy puts future generations at risk, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/307086.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul moderat sau crescut de alcool în timpul sarcinii modifică genele nou-născutului
  • Consumul ocazional de alcool în sarcină crește riscul de diabet la copii
  • Alcoolul consumat de către mamă în timpul sarcinii alterează structura creierului fătului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum