ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Logopedie Logopedie Bucuresti

Evolutia relatiei de cuplu. Important de stiut : pentru tineri si nu numai .......

Evolutia relatiei de cuplu. Important de stiut : pentru tineri si nu numai .......
Autor: Niculina Ciuperca
De la intalnirea celor doi si pana la maturizarea cuplului, cei doi parcurg urmatorii pasi :

- Faza de simbioza - in care se naste cuplul, pe primul plan este dragostea, emotiile la fiecare intalnire, dorinta de a fi tot timpul impreuna . In aceasta faza asemanarile sunt exagerate, deosebirile ignorate , nici unul dintre ei nu apare egoist si insensibil . Fiecare partener furnizeaza celuilalt ceea ce se asteapta , in aceasta faza asteptarile sau cerintelesunt implinite automat, pentru ca sunt simple si unice :dragoste, daruire, uniune, contopire , incercarea de a forma o unica fiinta . . Durata depinde de conditia emotionala a partenerilor, pentru ca dragostea oboseste , este consumatoare de energie psihica si fizica . In aceasta perioada se pot face greseli precum negarea diferentelor si a cerintelor individuale , care poate duce la dezgust, sau chiar ura , precum si incercarea unuia dintre parteneri de a-l tine pe celalalt strans in relatie, de frica de a nu-l pierde.

- Faza de diferentiere - in care cei doi incep sa se trezeasca sau au obosit.Fiecare apare acum mai real, este vazut obiectiv si diferentele dintre ei incep sa iasa la iveala . Acum fiecare incepe sa-si arate personalitatea, sa stabileasca reguli si granite . Pericolele care pandesc in aceasta perioada pot fi : viteza mai mare in diferentiere a unuia dintre parteneri , ambitiile profesionale sau sociale .

- Faza de autonomie - in care fiecare partener este centrat pe propriile interese , atentia lor fiind fiind mai mult spre lume si mai putin spre teritoriul intim . Acum primeaza autonomia si individualismul , partenerii se redescopera ca indivizi cu personalitati si cerinte specifice , uneori in contradictie cu cerintele cuplului . In aceasta etapa, factori destabilizatori pot fi : Hiperinflatia stimei de sine a unuia dintre parteneri , egoismul si mercantilismul , competitia dintre parteneri relativ la succes si recunoastere sociala .

- Faza de reapropiere - partenerii si-au definit scopurile, mijloacele, si-au descoperit identitatea si competenta si-ncep sa se caute din nou cu dorinta de a reconstrui intimitatea si sustinerea emotionala .
Simbioza nu mai este cautata, pentru ca au inteles ca nu sunt identici, dar au nevoie de confort, liniste si tandrete .
Singura problema ce intervine in aceasta faza este cat de sensibila este granita dintre ,,eu" si ,, noi" si cum ea se stabileste si respecta .

- Faza de interdependenta mutuala - aduce cuplul la maturitate , pentru ca acum se stabileste cu adevarat echilibrul dintre nevoia de intimitate si de a fi impreuna a partenerilor, cu cerintele lumii externe si statutul si rolul social al fiecaruia .Acest echilibru se obtine mai usor sau mai greu , dupa incercari si esecuri, dupa veniri si plecari, in functie de capacitatea intelectuala, caracterul si valorile morale ale partenerilor .

Sper sa va fie de folos!
Niculina Ciuperca, psiholog-consilier Familie-Cuplu
Cabinet individual de psihologie Bucuresti ,str. Ceahlaul 22,
Bloc 104 ,etaj 2 ap. 5 (cartier Crangasi )
Telefon 0724878966
 
Programare