ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Psihologie Psihologie Bucuresti

Abordarea psihoterapeutica a familiei alcoolicului

Abordarea psihoterapeutica a familiei alcoolicului
Autor: Niculina Ciuperca
Una din greselile intalnite in terapie este concentrarea asupra schimbarii individuale, omitandu-se faptul ca familia poate fi un factor decisiv al schimbarii.
De aceea terapeutii de familie recurg in primul rand la identificarea si evaluarea sistemica a familiei, pentru ca functionarea globala si sistemica a familiei poate influenta functionarea fiecarui individ in parte .
Terapeutul de familie identifica acele patternuri care functioneaza in sistemul familial si care submineaza incercarea alcoolicului de a-si schimba comportamentul.
Un model de abordare psihoterapeutica e cel propus de Gerald Benett in 1989 si care se bazeaza pe elemente de terapie strategica si structurala de familie .
Ca element de terapie structurala, ierarhia existenta in familie are o importanta majora, acolo unde nu este pastrata creandu-se un dezechilibru .Obiectivul terapeutului este de a actiona in functie de acest dezechilibru. Alaturi de terapia de familie structurala se foloseste cu succes terapia de familie strategica pentru ca dependenta de un anumit drog ( in cazul nostru de alcool) este vazuta ca un simptom care mentine homeostazia sistemului familial. Acest simptom este vazut ca fiind modalitatea familiei de a evita schimbarea . Interventia terapeutului consta in intreruperea cercului vicios care se creeaza ajutand familia sa se reorganizeze .
Terapia propriu zisa consta in :
- angajarea familiei in tratarea consumatorului;
- acordul alcoolicului este foarte important de obtinut;
- fixarea unei intalniri cu intreaga familie;
- terapeutul telefoneaza familiei de fata cu consumatorul de alcool, pentru ca de multe ori acesta refuza sa implice si familia in terapie.

Evaluarea

Tehnicile de evaluare constau in identificarea motivelor care au dus la alcoolism, amanunte legate de debut, modalitatea prin care alcoolul a intrat in obisnuinta, identificarea relatiilor apropiate alcoolicului, ce intretine starea de fapt, detalii si proceduri legate de tratament,identificarea oricarui element care poate da informatii despre relatia client-familie .
Folosirea genogramei poate fi relevanta pentru aflarea unor mecanisme legate de consumul de alcool care se repeta in familia acestuia .

Inceputul terapiei tine cont in primul rand de modul cum este afectata familia .
Este foarte important sa se lucreze pe relatia cu parintele de acelasi sex. Se negociaza sarcini specifice cu care trebuie sa se puna de acord amandoi.
Consumatorul de alcool se poate dezintoxica acasa sau intr-un centru de dezintoxicare, perioada care poate declansa o criza familiala, terapeutul avand un rol important in rezolvarea rapida a acestei crize pentru ca este nevoie neaparat de suportul familiei. In situatia in care familia ajunge sa se dezintegreze, pacientul poate face o recadere. Terapeutul asista familia sa treaca peste criza, astfel ca progresul pacientului sa nu fie sabotat .
Schimbarea trebuie urmarita pas cu pas, prin toate fazele prin care trece pacientul :

* Faza de precontemplare

Schimbarea motivationala este sustinuta de ceea ce se intampla in viata clientului. Anumite evenimente de viata pot precipita schimbarea .

* Faza de contemplare .
Este foarte important sa fie constientizat clientul ca are o problema. Clientul este adus in situatia in care conflictul este trait foarte intens.

* Faza de actiune
In aceasta faza are loc luarea deciziei de a-si schimba comportamentul . Terapia este orientata catre punerea in discutie a automatismului comportamentului de consum, a circumstantelor in care are loc consumul de alcool si a situatiilor de risc crescut .

* Faza de mentinere
Acum se consolideaza comportamentul de schimbare,schimbarile in stilul de viata fiind foarte importante . Se descopera alte nevoi, modalitatile de a le satisface, noi modalitati de a petrece timpul liber .
* Recaderea poate avea loc atunci cand se face centrarea pe evitarea provocarilor in loc sa se faca centrarea pe modalitati alternative de raspuns .
 
Programare