ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Psihologie Psihologie Bucuresti

Infidelitatea- factor destabilizator al relatiei de cuplu

Infidelitatea- factor destabilizator al relatiei de cuplu
Autor: Niculina Ciuperca

Infidelitatea creaza mari probleme in cuplu, pentru ca duce la tradarea increderii partenerului, sperantelor, viselor si asteptarilor acestuia .
In general la infidelitate se ajunge cand exista probleme in cuplu, chiar daca uneori acestea sunt bine ascunse.
Motivele sunt multiple. Uneori, unul din parteneri cand sesizeaza ca sunt probleme, crede ca poate stabiliza situatia avand o aventura, pe care o vede ca pe o supapa de siguranta emotionala, menita sa-l detensioneze si sa uite de problemele cuplului . Poate fi o latura pozitiva daca ramane secreta, dar care, odata deconspirata face ca pe langa problemele cuplului sa mai adauge si noua stare de nefericire .
Un sfat pentru partenerul inselat: e preferabil sa nu cercetati ca sa nu descoperiti lucruri pe care nu le puteti tolera . Daca aveti intelepciunea sa identificati problemele cuplului, sa-ncercati sa le rezolvati si sa va asumati o parte din vina care l-a impins pe partener spre infidelitate, cuplul va functiona in continuare .
O greseala care poate duce la despartirea definitiva, este ca atunci cand partenerul care descopera infidelitatea sa incerce sa se razbune procedand la fel. Simtindu-se ranit, intr-un acces de furie crede ca-si pedepseste partenerul ("sa simta si el cum m-am simtit eu"). Aventura aceasta a razbunarii aduce mari regrete in momentul in care se constientizeaza ca a ajuns sa faca aceleasi lucruri pe care le-a detestat la partener .
In multe cazuri infidelitatea apare din cauza faptului ca, in conditiile vietii de astazi cand cei doi pun pe primul loc mentinerea unui loc de munca pentru a-si asigura existenta, uita sa-si mai comunice problemele importante, uita de ce sunt impreuna si devin doi straini. Cel care inseala nu-si doreste sa paraseasca relatia, vrea doar sa-l atentioneze pe celalalt ca exista, ca e nefericit in cuplu, ca exista probleme si ca trebuie sa faca ceva sa-si tina partenerul aproape . De multe ori acest tip de aventura poate sa nu aiba implicatii sexuale, cealalta persoana fiind folosita ca o amenintare emotionala, care sa implice cuplul in rezolvarea problemelor ignorate pana acum .
Cuplul poate functiona in continuare daca cei doi recunosc aventura ca pe un semnal al lipsei de comunicare, un rol important avand si durata aventurii.
Uneori, aventura poate fi legata numai de sex, la aceasta practica recurgand persoane a caror experienta sexuala este limitata. Se poate evita printr-o discutie onesta intre parteneri legata de dorinte si nevoi .
Un rol important in relatia de cuplu, il joaca si personalitatea individului. Sunt persoane care nu au capacitatea de a avea incredere dezvoltata si atunci se tem sa se apropie prea mult emotional de parteneri, se retrag cativa pasi, au o aventura si apoi incearca sa reconstruiasca relatia. Sunt constiente ca nu trebuie sa procedeze astfel, dar sunt incapabile sa se opreasca . Poate si-ar dori sa se angajeze in relatii care sa le aduca satisfactii, dar saboteaza singure relatia.
Din pacate sunt si situatii cand problemele cuplului persista multa vreme si orice incercare de a stabiliza relatia este un esec . In aceasta situatie, unul dintre parteneri doreste sa evadeze din problemele dificile ale relatiei, dar ii este greu sa spuna acest lucru partenerului, de care nu mai este atasat emotional. Simte ca relatia lor nu mai are nici un viitor si incearca sa puna bazele unei relatii viitoare .
Indiferent sub ce forma se manifesta, infidelitatea provoaca multa suferinta. De aceea nu e bine sa se ajunga aici .
Problemele din cuplu nu se deterioreaza dintr-o data . De aceea va adresez indemnul : "atentie la semnalele de avertizare!"
Semnale de avertizare exista, dar nu totdeauna suntem atenti la ele.
Nici o schimbare in relatie nu apare dintr-o data. Important e sa se acorde atentie oricarui semnal care vine din partea sotiei sau a sotului.Oricare dintre parteneri poate manifesta insatisfactie cu privire la relatie, se poate plange ca-i nefericit, ca nu i se da atentie, ca a disparut orice forma de romantism dintre ei, ca nu mai i se acorda atentie ca la inceput.
Daca situatia se prelungeste, partenerul se convinge ca lucrurile nu se vor schimba in bine, capata un sentiment persistent al lipsei de speranta ca relatia va mai intra pe un fagas normal, crede ca se asteapta la ce-i mai rau de la celalalt si incearca sa evadeze pentru a iesi din aceasta situatie dureroasa.
Daca cei doi gasesc intelepciunea sa inteleaga ca mariajul lor are probleme si ca amandoi trebuie sa faca schimbari semnificative pentru a-l aduce la normal, pot fi evitate momentele cu consecinte dezastruoase pentru cuplu.
In situatia in care orgoliile sunt mai puternice decat rezolvarea problemelor ivite, consilierul de cuplu ii poate ajuta sa inteleaga unde gresesc, sa fie mai atenti la semnalele ce vin din partea celuilalt partener,sa interpreteze indiciile ambivalentei ca pe un semn serios ca e nevoie de schimbare, sa invete sa comunice intre ei fara sa se simta amenintati si sa adopte o atitudine de aparare,sa gaseasca impreuna cele mai bune strategii pentru revigorarea relatiei.
Sper ca v-am mai dat o tema de gandire!

 
Programare