ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Psihologie Psihologie Bucuresti

GARY CHAPMAN- Al patrulea limbaj al iubirii: Serviciile

GARY CHAPMAN-  Al patrulea limbaj al iubirii: Serviciile

Foarte multi barbati isi apreciaza nevasta daca stie sa gateasca, sa spele, sa calce, sa stie sa creasca si sa educe copiii. Se deduce de aici ca principalul limbaj al iubirii pentru ei sunt serviciile.
Acest tip de barbati ar trebui sa aiba in vedere faptul ca si partenerele la randul lor ar dori ca sotii lor sa-si exprime iubirea facandu-le anumite servicii dorite de acestea.
Gary Chapman in “Cele cinci limbaje ale iubirii”mentioneaza o serie de servicii pe care sotii le pot face sotiilor, incercand sa se faca utili, sa le intre in voie si sa-si exprime iubirea fata de acestea: gatitul, asezatul mesei, spalatul vaselor, datul cu aspiratorul, stersul prafului, stergerea urmelor de pe oglinzi, curatarea parbrizului, dusul gunoiului, schimbatul scutecelor copilului, ordonarea cartilor din biblioteca, organizarea lucrurilor din garaj, etc. Aceste servicii, executate in spirit pozitiv, cu placere, nu din obligatie, devin o expresie reala a iubirii.
Cel mai elocvent exemplu de exprimare a dragostei prin efectuarea unui serviciu este gestul prin care Iisus Cristos a spalat picioarele ucenicilor sai, incurajandu-i apoi pe ucenici sa-I urmeze exemplul.
Din pacate, multi barbati isi schimba comportamentul dupa casatorie. Daca inainte unui barbat i se parea firesc sa faca anumite servicii persoanei iubite pentru a-i arata ca o iubeste, dupa casatorie incepe sa se comporte dupa tiparul existent in familia de origine, considerand ca anumite servicii sunt injositoare pentru un barbat. Nesimtindu-se ajutata atunci cand are nevoie, neintelegand schimbarea de comportament a partenerului, inceteaza sa mai creada ca este iubita, refuza sa-i mai faca sotului anumite servicii care altadata i-ar fi facut placere si se ajunge intr-un moment in care ambii parteneri devin nefericiti in casnicie, niciunul nu-i mai arata celuilalt ca-l iubeste.
In general tonul poruncitor nu da niciodata rezultate, pentru ca nimanui nu-i place sa faca ceva din obligatie, iubirea se ofera totdeauna gratuit, sau mai bine zis “rugamintile directioneaza iubirea, iar poruncile o stavilesc”(Gary Chapman).
Sper ca v-am mai dat o tema de gandire!
Celor care vor sa stie mai mult le recomand sa citeasca "Cele cinci limbaje ale iubirii. Editia pentru barbati" a lui Gary Chapman, de unde vor avea multe lucruri de invatat.
Niculina Ciuperca, psiholog-consilier familie-cuplu

 
Programare