ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Logopedie Logopedie Bucuresti

Inlatura-ti umbra ca sa poti lua decizii responsabile pentru viata ta! (partea I)

Inlatura-ti umbra ca sa poti lua decizii responsabile pentru viata ta! (partea I)
Autor: Niculina Ciuperca

Deepak Chopra in “Efectul umbrei” sustine ca daca doresti sa te eliberezi de efectul pe care il are umbra asupra ta, e necesar sa nu mai alimentezi practic umbra si sa incerci sa iei decizii opuse celor luate pana acum.
Am expus in articolul “Sinele nostru intunecat” sau “Sinele din umbra” procesul care alimenteaza “Sinele din umbra” sau “Umbra” sub forma unei spirale descendente care incepe cu convingerea ca e necesar sa pastrezi anumite secrete si culmineaza cu aparitia surselor de rusine si vinovatie. Acest proces nu e simplu, e chiar dureros si insuportabil, e nevoie de o anumita motivatie, dar si de perseverenta pentru a reusi sa parcurgem pasii necesari pentru inlaturarea puterii umbrei.
In viziunea lui Deepak Chopra, pasii necesari ar fi:
1. Nu mai face proiectii!
2.Detaseaza-te si abandoneaza-te!
3. Nu te mai judeca singur!
4. Reconstruieste-ti corpul emotional!
Pasul 1: Nu mai face proiectii!
Ori de cate ori ni se intampla ceva nedorit, multi dintre noi avem intentia datorita efectului umbrei sa-i invinovatim pe ceilalti, in loc sa ne asumam responsabilitatea faptelor noastre si consideram ca teama si mania de care suntem cuprinsi sunt reactii naturale in fata vietii.
Proiectia este un mecanism de aparare inconstient, oamenii recurgand la ea pentru a evita sa priveasca in ei insisi. Li se pare eficienta pentru ca duce la o falsa acceptare de sine, persoanelor fiindu-le mai usor sa creada ca problema se gaseste la ceilalti.
Persoanele care se simt bine in pielea lor nu au motive sa critice pe altcineva, constientizeaza unde gresesc, analizeaza situatia, isi asuma responsabilitatea si iau masuri sa nu se mai repete.
Pentru a va fi mai usor sa recunoasteti o proiectie, redau mai jos formele clasice ale acesteia:
- Superioritatea, se recunoaste prin faptul ca o persoana este convinsa ca este mai buna decat ceilalti, iar ceilalti ar trebui neaparat sa-i recunoasca aceasta calitate. O astfel de atitudine este manifestata de un sentiment inconstient (ascuns in umbra), cu care persoanei ii e greu sa se confrunte. Poate ascunde sentimentul ca persoana se simte ratata si ar fi respinsa de ceilalti daca ar cunoaste-o cu adevarat.
- Injustitia, este recunoscuta prin faptul ca persoana considera nedrept ce i se intampla, dar de fapt ascunde sentimentul de pacat sau ca este singurul vinovat.
- Aroganta- ascunde o manie acumulata de mult timp, care la nivel mai profund poate reprezenta o durere cu radacini adanci.
- Spiritul defensiv, cand o persoana refuza sa-i asculte pe ceilalti pentru ca se simte atacata, de fapt ascunde sentimentul de slabiciune, aceasta considerandu-se ca nu este la inaltimea asteptarilor celorlalti.
- Acuzatia adusa celorlalti, ascunde sentimentul propriei vinovatii.
- Idealizarea altor oameni – ascunde sentimentul ca persoana are nevoie de protectie si ingrijire.
- Prejudecatile fac parte din arsenalul unui om care se crede inferior si merita sa fie respins.
-Gelozia- ascunde propriul impuls de a-ti insela partenerul sau senzatia de inadecvare sexuala.
- Paranoia – recunoscuta dupa modul in care persoana are impresia ca toti au ceva cu ea, sau vede conspiratii acolo unde nimeni nu le sesizeaza, ascunde de fapt o anxietate coplesitoare, cu radacini profunde
In concluzie, daca doriti sa nu mai proiectati, incercati sa va intelegeti actiunile voastre si sa intrati in contact cu sentimentele ascunse sub suprafata constiintei, precum si sa va reconciliati cu ele.
Sper ca v-am mai dat o tema de gandire!
Celor ce vor sa afle mai mult, le recomand sa citeasca
“Efectul umbrei”- autori Deepak Chopra, Debbie Ford si Marianne Williamson
Sa va fie de folos!
Niculina Ciuperca, psiholog-consilier familie-cuplu

 
Programare