Citokina APRIL protejează de bolile cardiovasculare aterosclerotice

©

Autor:

Citokina APRIL protejează de bolile cardiovasculare aterosclerotice
O citokină cu rol în dezvoltarea celulelor B, numită APRIL, joacă un rol major de protecție împotriva formării plăcilor ateromatoase, prevenind astfel ateroscleroza, conform concluziilor unui studiu condus de cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Viena.
Atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale reprezintă principalele cauze de deces la nivel global. Ambele complicații cardiovasculare clinice sunt cauzate de ateroscleroză, o afecțiune cronică care determină acumularea colesterolului LDL și a celulelor imune în stratul interior al arterelor și, prin urmare, acumularea de plăci ateromatoase. Cercetătorii au identificat o citokină cu un rol major de protecție împotriva formării plăcilor aterosclerotice.

Anchetatorii au descoperit că șoarecii genetici care nu exprimă APRIL au dezvoltat mai frecvent ateroscleroză. Concluziile au fost confirmate prin injectarea șoarecilor cu anticorpi neutralizanți împotriva APRILIE, care conduc, de asemenea, la dezvoltarea unor plăci aterosclerotice mai mari. APRIL leagă receptorii imuni care sunt preponderent exprimați de limfocitele B și astfel reglează producția de anticorpi și supraviețuirea celulelor producătoare de anticorpi. Datorită acestor proprietăți, APRIL este explorat ca o țintă terapeutică în bolile autoimune.

„Am emis inițial ipoteza că proprietățile protectoare ale APRIL împotriva formării plăcii aterosclerotice sunt mediate prin capacitatea sa de a regla răspunsurile limfocitelor B. Cu toate acestea, prima noastră ipoteză fost greșită. Ne-am concentrat apoi asupra unei proprietăți neimunologice neapreciate a APRIL, capacitatea sa de a se lega de proteoglicani”, spune autorul studiului, Dimitrios Tsiantoulas, de la Universitatea de Medicină din Viena.

Autorii au demonstrat că APRIL este produs în cantități mari direct în interiorul arterelor, unde se leagă de proteoglicanul Perlecan (sau heparan sulfat proteoglican 2), care este o moleculă mare din stratul interior al arterelor. Anchetatorii au arătat că administrarea de anticorpi neutralizanți împotriva APRIL la șoareci care exprimă o formă modificată genetic de Perlecan, pe care APRIL nu o poate lega, nu a avut niciun efect asupra dezvoltării plăcii aterosclerotice. „Aceste date arată în mod clar că proprietățile protectoare ale lui APRIL în ateroscleroză sunt mediate de capacitatea sa de a se lega de proteoglicanii din artere”, spune co-autorul Christoph Binder, profesor la aceeași universitate.

sursa: Science Daily
foto: Medical University of Vienna

Data actualizare: 30-08-2021 | creare: 30-08-2021 | Vizite: 368
Bibliografie
Cytokine APRIL protects from atherosclerotic cardiovascular disease, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210826111704.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pentru sănătatea inimii, luați cu precauție suplimente de calciu!
  • Care este legătura dintre hormonii tiroidieni și riscul aterosclerotic?
  • Risc scăzut de ateroscleroză la persoanele care iau micul dejun
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum