ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Diabet, Nutriție și Boli metabolice Diabet, Nutriție și Boli metabolice Iasi

Vrei un corp suplu? Spune NU dietelor cu termen de expirare!

Vrei un corp suplu? Spune NU dietelor cu termen de expirare!
Autor: Mihaela Acasandrei, Nutriționist Dietetician

Kilogramele în plus sunt asociate în mod frecvent cu disconfortul estetic, deși din punct de vedere medical supragreutatea/obezitatea este recunoscută drept o boală cronică, complexă, recidivantă, cu o paletă variată de factori cauzali. Semnele de întrebare apar în special atunci când:

  • îți spui „nu mă mai suport, nu-mi place de mine, de ceea ce văd în oglindă”

  • hainele ajung să fie neîncăpătoare

  • devine tot mai dificil să găsești haine care să se potrivească noilor < forme > etc.

 

Inevitabil se instalează dorința de a pierde în greutate.. acum, ușor și cât mai rapid.

 

Iar în întâmpinarea nevoilor tale, justificate sau nu, apar toate dietele comerciale care promit rezultate uimitoare, pierderea a X kilograme în Y zile, săptămâni sau nu mai mult de 3 luni, deoarece ne pierdem răbdarea.

 

Potrivit Asociației Britanice de Dietetică, o dietă „la modă” se aseamănă unui plan alimentar, dar care impune restricții severe, fie excluderea unei grupe de alimente sau a mai multor, fie interzise anumite combinații alimentare, se practică pe termen scurt și are ca scop scăderea foarte rapidă în greutate.

 

În mod paradoxal, majoritatea persoanelor care adoptă astfel de diete sfârșesc prin a face alegeri alimentare în continuare dăunătoare pentru sănătate și se supra-alimentează, ceea ce conduce inevitabil la recâștigarea kilogramelor.

 

Adevărul despre eficiența dietelor așa-zise „la modă” nu este unul foarte optimist așa cum se vehiculează, deoarece nu este vorba doar de scăderea aportului de calorii, evitarea unor alimente și atât, iar procesul de scădere în greutate înseamnă deopotrivă comportament alimentar, disciplină, responsabilitate, auto-control, echilibru, depășirea zonei de confort și adoptarea unei noi rutini alimentare sănătoase și a unui stil de viață activ pe termen nelimitat.

 

În caz contrar, majoritatea persoanelor care scad în greutate prin asemenea diete recâștigă kilogramele pierdute într-o perioadă mai mică de 5 ani, multe dintre ele recâștigând chiar mai multe kilograme decât au pierdut inițial.

 

Astfel, scopul unui program de intervenție medicală nutrițională în acest sens este reprezentat de reducerea sustenabilă în greutate, progresivă, care să poată fi menținută și peste 2, 3, 5, 10 ani, preferabil întreaga viață.

 

Acest lucru se poate realiza prin perseverență, prin furnizarea de informații nutriționale credibile, ce au o bază științifică solidă, simplificate pentru a fi aplicabile individului și comunității. Acestea se vor traduce la nivel de individ și prin extensie la nivelul întregii familii, prin corectarea obiceiurilor dietetice dăunătoare și integrarea graduală a principiilor de alimentație sănătoasă.

 

Pierderea kilogramelor în plus trebuie să constituie un „efect secundar” de dorit al optimizării stilului de viață, pe lângă îmbunătățirea parametrilor biochimici (glicemie, profil lipidic, status vitaminic și mineral etc.) care sunt de regulă crescuți și însoțesc creșterea patologică în greutate, iar nu în cele din urmă îmbunătățirea calității vieții. Scăderea ponderală reprezintă o modalitate de control a intervenției medicale nutriționale, iar nu un obiectiv în sine.

 

Dacă dorești o intervenție nutrițională eficientă, individualizată, te invităm la noi la clinică.

 

Împreună dorim să constituim un etalon în educația nutrițională pentru o comunitate sănătoasă și conștientă privind alegerile alimentare. Îți oferim:

  • O abordare multidisciplinară managementului greutății, cât și tratamentul oricărei afecțiuni cu indicație medicală nutrițională, fie că este vorba de gută, diabet, hipertensiune, dislipidemie (ex: colesterol și/sau trigliceride peste limitele superioare), boli renale, afecțiuni digestive, anemii, cancer, boli endocrine și altele;

  • Integritate, etică și transparență, confidențialitate;

  • Soluții reale, fără a sacrifica sănătatea sau plăcerea de a mânca;

  • Rezultate sustenabile pe termen lung, fără a pune în pericol sănătatea ta imediată și viitoare.

 
Programare