Clonarea umana

©

Autor:

Clonarea ADN-ului adult (clonarea reproductiva)

Aceasta tehnica intentioneaza sa produca duplicate ale unui animal existent. A fost folosita pentru a clona oi si alte mamifere. ADN-ul dintr-un ovul este inlaturat si inlocuit cu ADN-ul matur dintr-o celula adulta. Apoi ovulul fertilizat denumit acum pre-embrion este implantat in uter si permite dezvoltarea unui nou animal.

Cu exceptia spermatozoidului si a ovului, fiecare celula din corp contine intreg materialul genetic necesar teoretic pentru a crea o clona exacta a corpului original in ADN-ul sau. Aceste celule insa sunt programate genetic pentru a indepli alte functii. In cazul oii Dolly a fost prelevata o celula din tesutul mamar a unei oii de 6 ani, matura. ADN-ul acesteia a fost pus in fuziune cu ovului oii de la care i sa inlaturat nucleul. Celula fetilizata a fost stimulata cu un impuls electric. Au fost 277 de incercari pe tot atitea celule fertilizate, dar doar 29 au inceput sa se divida. Acestea au fost implantate in uter. 13 oi au devenit gestante, dar s-a nascut doar un singur miel - Dolly. Experimente initiale pe soareci au esuat. O speculatie a fost ce aconform careia ADN-ul nu poate fi folosit de catre celula decit dupa ce a efectuat 3-4 diviziuni celulare. Astfel dindu-i ovulului suficient timp pentru a reprograma forma de ADN originala cu functii mamare in nu cu functii de zigot.

Cercetatorii s-au intrebat daca Dolly va fi fertila, deoarece unele broaste care au fost clonate au fost infertile. De asemenea celulele poseda un ceas biologic care le determina apoptoza programata dupa un anumit ciclu de viata. Odata ce Dolly a fost conceputa dintr-o celula de 6 ani virsta, speranta ei de viata poate fi redusa de la 11 la doar 5 ani. Astazi totusi Dolly are 5 ani si continua sa aiba o viata normala.

Istoria clonarii folosind ADN adult.

In 1995 clonarea cu ADN adult era considerata imposibila la toate mamiferele, pina cind a fost reusita de catre un cercetator in iulie 1996 - Dr. Ian Wilmut de la Institutul Roslin din Scotia. Noutatea a fost data presei in 23 februarie 1997. Dolly a fost aratata presei ca fiinf primul animal adult clonat folosind ADN adult de la un alt animal. De la conceptia lui Dolly Institutul a mai clonat cu succes alte 7 oi. Tehnica dezvoltata de acestia poate fi aplicata si altor mamifere, posibil oamenilor. In 4 martie 1997, ca reactie la oaia Dolly presedintele Clinton a interzis fondurile federale pentru clonarea umana in USA.

In 22 iulie 1998 Dr. Ryuzo Yanagimachi de la Universitatea din Hawai a anuntat clonarea unui soarece. Cercetatorii japonezi de la Universitatea Kinki din Nara au clonat 8 vitei dintr-o singura vaca adulta. Au folosit tehnici similare celor de la Dolly. 4 vitei au murit la scurt timp de la nastere. In 14 decembrie 1998 cercetatorii de la Clinica de Infertilitate Universitatea Kyeonghee din Coreea anunta ca au clonat cu succes un om. Scopul nu a fost acela de a clona oameni ci de a clona organe identice pentru transplant genetic. Nu au implantat morula intr-un uter uman datorita considerentelor etice. Aceasta a fost distrusa. Pina la sfirsitul anului 2000, 8 specii de mamifere au fost clonate, incluzind soareci, vaci, oi, maimute Rhesus, capre, porci si sobolani.

Din august 2001 exista doua clinici care au publicat proiecte de clonare umana. Doctorul Panayiotis de la Institutul de Andrologie din Lexington si doctorul Severino Antiori din Roma au anuntat ca doresc sa continue cu clonarea umana.

Teoria curenta este ca clonarea produce greseli accidentale in expresia genelor individuale. Oul trebuie sa-si reprogrameze genele in minute sau ore in timpul procesului de clonare. Ovulul normal necesita ani pentru a se dezvolta in ovare. Se pare ca rata rapida de reprogramare produce erori aleative in ADN-ul clonei.

Data actualizare: 09-08-2013 | creare: 31-08-2009 | Vizite: 213383
Bibliografie
What is genetic engineering,link: https://www.pub.ac.za/factfiles/cloning.php
Early cloning experiments,link: https://www.britannica.com/EBchecked/topic/962695/cloning/282049/Therapeutic-cloning
Therapeutic cloning vs reproductive cloning,link: https://www.pregnancy-info.net/StemCell/therapeutic_vs_reproductive.html
An overview of stem cell research,link: https://www.cbhd.org/stem-cell-research/overview
Therapeutic cloninc: an unnecesary risk,link: https://www.cellmedicine.com/cloning.asp
Cloning/Embryonic stem cells,link: https://www.genome.gov/10004765
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!