Clujenii au cea mai moderna biblioteca medicala din tara

Data publicării: 24-10-2008

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT) se mandreste ca poate participa la evenimente precum cel de azi, de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj-Napoca, a declarat ministrul Educatiei, Anton Anton, in discursul rostit, vineri, cu prilejul inaugurarii noii biblioteci a Universitatii "Iuliu Hatieganu".
"Mentionez cu aceasta ocazie ca Institutul National de Informare si Documentare (INID), care era semi-amortit, a fost resuscitat pentru a face fata avalansei de informatii digitale. INID-institutie prin care se face si abonamentul la revistele online-, va incepe sa organizeze baza de date a lucrarilor stiintifice romanesti", a punctat, in context, ministrul Anton, adaugand ca la ora actuala nu exista un depozit central cu acces usor, online, la proiecte de diploma de doctorat sau la teze de master.
"Trebuie sa avem aceasta baza de date pentru a permite o informare facila, precum si pentru evitarea 'duplicarilor neintentionate', ca sa numim politicos plagiatele", a afirmat acesta.
Totodata, ministrul Anton Anton a invitat studentii sa beneficieze de biblioteca pe care a vizitat-o si care i-a placut foarte mult. Anton l-a felicitat pe rectorul UMF Cluj, prof. univ.dr. Constantin Ciuce, pentru realizarea acestui proiect.
Fostul rector al UMF "Iuliu Hatieganu" din perioada 1996-2000, prof. univ. Oliviu Pascu, a evidentiat ca institutia a fost prima dintre cele de invatamant superior care a propus un astfel de proiect fezabil.
La randul sau, presedintele UMF, Marius Bojita, a evidentiat ca lucrarile la noua constructie au fost incepute in 1998 si au costat peste 19 milioane de lei, din care 16 milioane au fost alocate de MECT, iar aproape 3 milioane de lei din venituri proprii.
Directorul bibliotecii "Valeriu Bologa", Ioana Robu, a precizat ca biblioteca a fost mutata din vechiul sediu si reclasificata dupa un sistem modern intr-un timp record, de sase saptamani. Fondul de carte este de aproximativ 150.000 de volume, iar cititorii au acces liber la raft.
"Este prima biblioteca din Romania care ofera acces integral, iar sistemul de securitate electronic permite si o premiera pe plan national, respectiv imprumutul de carte pe baza de cartela electronica, fara asistenta bibliotecarului, pentru ca intreg fondul de carte este prelucrat in sistem automatizat, prin sistemul Liberty 3, catalogul bibliotecii putand fi consultat in intregime pe Internet, de oriunde si la orice ora", a spus Ioana Robu.
Edificiul inaugurat, vineri, va gazdui, de asemenea, rectoratul, prorectoratele si decanatele facultatilor UMF "Iuliu Hatieganu".
Sursa: Agerpres, 24-10-2008, Vizualizari 413
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.