ROmedic Cabinete medicale Focsani Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Focsani

Depresia

Depresia nu este un fenomen cale li se întâmplă persoanelor "nebune" sau "ciudate". Depresia este un fenomen foarte des întâlnit, fiind reprezentată de o serie de simptome, cum ar fi:
- pierderea înteresului şi plăcerii pentru activităţile zilnice;
- tristeţe în cea mai mare parte a zilei, aproape în fiecare zi;
- pierderea poftei de mâncare şi pierderea în greutate;
- dificutăţi de gândire sau de concentrare, referitor la sarcini sau decizii simple, aproape în fiecare zi;
- iritabilitate;
- insomnii sau somnolenţă excesivă;
- senzaţia de oboseală aproape în fiecare zi;
- senzaţia de agitaţie, percepută şi de cai din jur;
- senzaţia de inutilitate sau de vinovăţie aproape în fiecare zi;
- gânduri despre moarte sau sinucidere;
- lipsă de încredere în propria persoană, evitarea celor din jur;
- lipsă de speranţă;
- multiple acuze somatice (greaţă, cefalee, ameţeli, palpitaţii, transpiraţie, etc.).

Care sunt cauzele depresiei?
Nu există un singur factor cauzator al depresiei. Conform abordării noastre, depresia este determinată de mai mulţi factori. Aceşti factori pot fi biochimici, interpersonali, comportamentali şi cognitivi. În cazul unor persoane, depresia este cauzată de factori din una dintre aceste arii de funcţionare, însă poate fi cauzată şi de combinarea factorilor din toate aceste domenii. Factorii biochimici pot include predispoziţia genetică a familiei dumneavoastră sau, de exemplu, biochimia actuală a creierului dumneavoastră. Conflictele şi pierderile din relaţiile interpersonale pot fi, de asemenea, factori cauzatori ai depresiei, al fel şi factorii comportamentali (nivele ridicate de distres sau scăderea numărului de evenimente pozitive, plăcute). Exemple pentru factori cognitivi sunt diverse stiluri de gândire distorsionate şi dezadaptative. În cele ce urmează, vă vom prezenta pe scurt factorii cognitivi şi comportamentali.


Există două opţiuni pentru tratarea tulburărilor depresive: medicamente antidepresive şi psihoterapie.
Medicamentele antidepresive oferă ameliorare rapidă şi sunt necesare atunci când depresia este severă sau durează de mult timp. Indiferent de tipul lor, acestea necesită un interval de minim 2 săptămâni pentru a fi eficiente în lupta cu simptomele depresiei.
Antidepresivele prezintă caracteristici comune, printre care reţinem:
- sunt eficiente în ameliorarea simptomele depresive;
- nu produc dependenţă;
- nu sunt tranchilizante;
- sunt eficiente în prevenirea simptomelor anxietăţii;
- din momentul în care încep să îşi demonstreze eficienţa asupra depresiei, administrarea nu trebuie întreruptă în primele 6 luni, deoarece există riscul recăderii.

Asemenea oricăror medicamente, antidepresivele pot avea efecte secundare, care pot apărea în primele zile de administrare, după care dispar.
Consumul de băuturi alcoolice este contraindicată pe durata administrării de antidepresive.


În ce constă intervenţia cognitiv-comportamentală a depresiei?
Intervenţia cognitiv-comportamentală a depresiei este o formă de intervenţie structurată, practică şi foarte eficientă. Această formă de terapie abordează depresia prin identificarea şi discutarea comportamentelor şi a stilurilor de gândire, care cauzează şi menţin depresia. Acest tip de terapie se axează pe gândurile şi comportamentele dumneavoastră actuale. Împreună cu terapeutul, veţi examina modul în care anumite acţiuni, lipsa altor acţiuni pot contribui la starea dumneavoastră de bine şi de rău. Există anumite acţiuni prin efectuarea cărora vă veţi putea simţi mai bine. Împreună cu terapeutul dumneavoastră, veţi examina şi stilurile de gândire negative şi nerealiste care vă fac să fiţi depresiv. Prin intervenţie, veţi putea învăţa cum să gândiţi mai realist şi să vă şi simţiţi bine.

Cât de eficientă este terapia cognitiv-comportamentală a depresiei?
Numeroase cercetări efectuate la universităţi de prestigiu din lume au demonstrat în repetate rânduri că terapia cognitiv-comportamentală este la fel de eficientă ca şi intervenţia medicamentoasă în tratamentul depresiei majore. În cadrul a 20 de şedinţe de terapie individuală, aproximativ 75% dintre pacienţi relatează o reducere semnificativă a simptomelor. Combinarea intervenţiei cognitiv-comportamentale cu cea medicamentoasă, în cele mai multe studii, arată o creştere a eficienţei de până la 85%. Chiar mai mult, majoritatea pacienţilor care beneficiază de terapie cognitiv-comportamentală menţin stările emoţionale îmbunătăţite şi la 2 ani după terminarea intervenţiei. În cadrul terapiei cognitiv-comportamentale, sperăm să reducem nu doar simptomatologia, dar să vă şi învăţăm cum să împiedicaţi pe viitor reinstalarea simptomelor.