ROmedic Cabinete medicale Focsani Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Focsani

Tulburarea de panică

Aproape toată lumea trece din când în când prim momente de îngrijorare. Însă, în atacul de panică, persoana resimte niveluri atât de ridicate de îngrijorare/teamă/anxietate, încât poate simţi că imediat ar putea avea atac de cord, că va înnebuni sau îşi va pierde controlul.
Într-un atac de panică puteţi resimţi simptome fizice, cum ar fi:
- palpitaţii,
- tremor,
- transpiraţii,
- senzaţia de sufocare sau de "nod în gât",
- disconfort abdominal, greaţă,
- furnicături, parestezii,
- dureri în piept sau apăsare toracică,
- frisoane,
- uscăciunea gurii,
- ameţeli.
În cazul în care persoana experienţiază atacuri de panică recurente, neaşteptate, se teme să nu aibă noi atacuri de panică sau se teme de semnificaţia acestora şi, ca urmare, îşi modifică semnificativ comportamentul.
Ce este agorafobia?
Frică în legătură cu faptul de a se afla în locuri sau în situaţii din care scăparea este dificilă sau în care nu poate fi accesibil ajutorul în eventualitatea unui atac de panică. Fricile agorafobice implică faptul de a se afla singur în afara casei, a se afla în mulţime sau stând la rând, a se afla pe un pod şi a călători cu autobuzul,trenul sau automobilul. Situaţiile sunt evitate sau necesită prezenţa unui membru al familiei.
Tratament: un tratament eficient include terapie cognitiv-comportamentală şi/sau medicamente (antidepresive şi benzodiazepine).
Un tratament eficient include terapie cognitiv-comportamentală (tehnici "prin expunere"-pacientul este expus în mod treptat la ceea ce îl înspăimântă, până când teama începe să scadă).
Tratamentul medicamentos reduce severitatea simptomelor anxietăţii.