CMMB nu accepta culpabilizarea intregului corp medical

Data publicării: 02-02-2009

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti (CMMB) respinge campania de denigrare a medicilor din ultima perioada, considerand-o ”total disproportionata fata de realitate” si apreciind ca unul dintre efectele acestei campanii ar putes fi ”subrezirea relatiei dintre medic si pacient”, se arata intr-un comunicat remis luni presei.
Reprezentantii CMMB, care cuprinde peste 25% din medicii Romaniei, afirma ca nu tolereaza incompetenta si imoralitatea unor medici, putini la numar, „dar care fac rau tuturor”, dar nici nu pot accepta ca pornind de la cazuri izolate, sa se faca o generalizare la intregul corp medical.
”Am asistat in aceste zile la o campanie total disproportionata fata de realitate, la stergerea cu buretele a realizarilor de exceptie ale multora dintre colegii nostri. Efectele acestei campanii sunt greu de estimat. Consecinta imediata este subrezirea relatiei dintre medic si pacient, increderea pacientului in medicul sau fiind parte a actului terapeutic. Din pacate, alterarea acestei relatii este deja un fapt real, mai multi medici din Capitala sesizand CMMB asupra acestui aspect”, se arata in comunicat.
Reprezentantii CMMB spun ca, pe termen lung, urmarile pot fi si mai dramatice. Este deja o realitate cunoscuta ca, in fiecare an, scade numarul candidatilor la facultatile de medicina. In paralel, numarul celor care renunta la profesie sau aleg sa o practice in alta tara creste constant.
In intervalul 2007-2008, 1.244 medici din Capitala au solicitat CMMB documentele necesare pentru a profesa in alte tari, ceea ce reprezinta 10% din medicii din Bucuresti. In conditiile in care se considera ca sunt prea putini medici in tara noastra, acest fenomen va face ca, in cativa ani, Romania sa devina un miraj pentru medicii din lumea a treia, pe care societatea va fi nevoita sa-i accepte, se arata in comunicat.
”Nu numai in Romania se intampla erori in practica medicala. Insa, in nicio tara civilizata, aceste erori nu sunt dezbatute in lumina reflectoarelor si nu se analizeaza sub imperiul urgentei, sustin reprezentantii CMMB. Potrivit acestora, aceste erori trebuie sa fie judecate, dar cu atentie, cu obiectivitate si fara presiunea unor campanii mediatice”, precizeaza comunicatul.
In 2008, CMMB a inregistrat 141 plangeri, dintre care 115 cazuri au fost finalizate, iar 55 de medici au fost sanctionati, cinci medici primind interdictia de a profesa, pentru diferite perioade de timp.
Reprezentantii CMMB spun ca este absurd sa se ceara aplicarea in toate cazurile a sanctiunii maxime. Pentru cei nesanctionati, CMMB considera ca societatea trebuie sa acorde si medicilor prezumtia de nevinovatie si sa accepte ca nu oricine reclama un medic are neaparat dreptate.
„Suntem fermi impotriva culpabilizarii intregului corp medical, incitandu-se in felul acesta societatea impotriva unei categorii profesionale in ansamblul ei. Titluri de genul 'macelari cu stetoscop', 'criminali in halate albe', 'spitalul mortii', 'condamnat la ingrijire medicala in Romania' sunt de netolerat, isterizand un segment al populatiei. Orice incercare ulterioara de reparare a raului produs este ineficienta”, se mai arata in comunicat.
CMMB se declara deschis oricarei discutii sincere privind situatia reala a unui sistem aflat intr-un proces de reformare, dar nu accepta culpabilizarea in bloc a corpului medical, transformarea medicilor, in corpore, in acuzati ai unei campanii dirijate.
Sursa: Adevarul, 02-02-2009, Vizualizari 356
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.