ROmedic Cabinete medicale Iași Cabinete Alergologie și imunologie clinică Alergologie și imunologie clinică Iași

ALERGIA LA ACARIENI

ALERGIA LA ACARIENI
Autor: Dr.Cojocariu Raluca
STIATI CA sursa principala de alergii respiratorii la nivel mondial este reprezentata de ACARIENII din interiorul incaperilor?
In momentul de fata sunt cunoscute peste 30 de alergene specifice
acarienilor.
Alergiile declansate de acarieni imbraca insa FORME CLINICE VARIATE:
-Rinita alergica (stranut in reprize in special dimineata la trezire urmat de secretii nazale cu lichid transparent, senzatia de nas infundat peste noapte cu nevoia de a respira pe gura)
-Rinoconjunctivita alergica (simptomele de mai sus la care se asociaza mancarimi ale pleoapelor, roseata ochilor, uscaciunea pielii din jurul ochilor)
-Blefaroconjunctivita alergica (eczeme palpebrale, mancarimi ale ochilor, lacrimare)
-Exacerbari ale dermatitei atopice
-Anafilaxia orala cunoscuta si sub denumirea de Sindromul Pancake (reactie alergica severa ce apare in contextul ingestiei de produse in principal din faina de grau contaminata cu acarieni- clatite, biscuiti, briose etc)
-Sindromul alergiei orale indus prin cross-reactanta dintre acarieni si creveti, midii, stridii, homari, melci
Alergenele sunt reprezentate de fragmente din corpul acarienilor si peletele fecale ale acestora. Mediile optime de dezvoltare si inmultire sunt cele calde si umede, cu umiditate peste 50 sau rece si uscat. Alergenele ce provin de la acarieni se gasesc in haine, lenjeria de pat, saltele, perne, paturi, jucarii de plus si covoare.
Particulele avand adesea dimensiuni cuprinse intre 0,2- 0, 4 mm si rar 10- 24 mm (cele rezultate din fecalele acarienilor) se depun in caile respiratorii mari si mai putin in cele mici.
Acarienii pot contamina si faina astfel incat pot aparea alergii alimentare cu manifestare sistemica- anafilaxia.
 
 
 
Programare