ROmedic Cabinete medicale Iași Cabinete Alergologie și imunologie clinică Alergologie și imunologie clinică Iași

AFLA MAI MULTE DESPRE ALERGIA LA FRUCTE DE MARE SI PESTE

AFLA MAI MULTE DESPRE ALERGIA LA FRUCTE DE MARE SI PESTE
Autor: Dr.Cojocariu Raluca

Fructele de mare sunt o sursa bogata de proteine si acizi grasi omega3 ceea ce a condus in timp la cresterea consumului acestei clase de alimente, in consecinta si la cresterea frecventei alergiilor alimentare induse de reprezentantii acestei categorii.

Pestele, crustaceele si molustele fac parte din clasa de alimente numite fructe de mare insa sunt foarte diferite structural, avand un repertoriu diferit de alergene (pestele este un vertebrat inferior, crustaceele si molustele sunt nevertebrate). Pe scara evolutiei crustaceele sunt mai aproape de insecte si arahnide, ceea ce explica fenomenul de reactivitate incrucisata intre crustacee, acarieni si insecte.In general 2% din populatie sufera de alergie alimentara indusa de fructele de mare.

Fructele de mare comestibile comestibile insumeaza aproximativ 300 de specii, grupate in crustacee (creveti, crabi, homari etc) si moluste (midii, stridii, calamari, caracatita, melc etc).

Din aceasta categorie de alimente exista 8 clase ce sunt responsabile de aproximativ 90% din alergiile induse de aceasta grupa de alimente. Crevetii- sunt cei care declanseaza cel mai adesea alergii, in randul adultilor in proportie de 42% si al copiilor de 12%. Alergiile induse de peste reprezinta sub 1 % la nivel global.

 

Reactiile alergice pot fi declansate de carnea/fibra musculara, de aditivii derivati din acestea si care se gasesc in diverse produse alimentare, de parazitii de se gasesc in peste, moluste si crustacee si de expunerea ocupationala (contactul cu pielea, pe cale aeriana prin inhalarea particulelor rezultate in urma prelucrarii fizice si termice.

 

Exista o mare diversitate intre speciile de peste, aproximativ 30000, insa doar cateva sunt cel mai adesea implicate in declansarea alergiilor: somon, ton, cod, pastrav, pisica de mare.

Alergenele din peste nu sunt similare cu cele din fructele de mare, deci cine este alergic la peste nu este alergic si la fructe de mare.

Potenta de a declansa alergii este diferita intre speciile de peste.

Poate exista monosensibilizare (la o specie de peste), cosensibilizare (la doua specii diferite) sau sensibilizare incrucisata intre specii in functie de moleculele care stau la baza declansarii alergiei.

 

Tabloul clinic este cel carea atrage atentia fiind adesea vorba despre reactii cutanate, cutaneo-mucoase, digestive ce apar in context alimentar, cu debut imediat insa exista si situatii in care simptomele se instaleaza tardiv (desi mecanismul este unul IgE mediat), dominante fiind tulburarile digestive pentru ca apoi sa apara si semne cutaneo-mucoase.

Investigatiile se bazeaza pe testele cutanate si serologice specifice alergologice ce au scopul detectarii alergenilor ce au cauzat reactia dar mai ales care molecule sunt implicate in sensibilizarea primara si daca exista fenomene de reactivitate incrucisata cu alte clase de alergene.

Evictia si purtarea unui kit de urgenta util in anafilaxie sunt masurile ce se impun in astfel de situatii.

 
Programare