ROmedic Cabinete medicale Iași Cabinete Alergologie și imunologie clinică Alergologie și imunologie clinică Iași

ALERGIILE LA MEDICAMENTE

ALERGIILE LA MEDICAMENTE
Autor: Dr.Cojocariu Raluca

Reactiile de hipersensibilitate induse de medicamente se desfasoara prin mai multe mecanisme imunologice, non-imunologice, imediate, intarziate…si situatia devine din ce in ce mai complexa atunci cand in tratamentul administrat sunt asociate mai multe clase de substante.

Faptul ca ati tolerat candva un medicament nu exclude posibilitatea aparitiei unei sensibilizari la acea substanta.

Principalele clase de medicamente implicate in reactiile de hipersensibilitate sunt antibioticele (exemplu: penicilinele, cefalosporinele, sulfamide- cel mai frecvent), antiinflamatoarele nesteroidiene/antalgicele/antipireticele (exemplu: apririna, nurofen, algocalmin), substantele utilizate in chimioterapie, medicatia biologica, medicatia utilizata in tratamentul HIV (exemplu: abacavir, nevirapine), insulina, substantele utilizate in sfera neuro-psihiatrica (exemplu: carbamazepina, lamotrigin, fenitoin), miorelaxante utilizate iv (in anestezia generala, exemplu: atracrium, vecuronium, succinilcolina).

Tabloul clinic poate fi variat, cea mai grava situatie, amenintatoare de viata fiind ANAFILAXIA aeasta reprezentand o URGENTA!

Pornind de la manifestari beningne cutanate (eritem), angioedem, urticarie pana la senzatia de respiratie dificila, de a inghiti cu dificultate si pana la starea de rau general (ameteala, vertij secundare scaderii tensiunii arteriale).

Simptomele pot debuta imediat de la prima administrare a substantei (in cazul in care in trecut a mai fost administrata aceasta substanta sau alta cu structura chimica asemanatoare) sau la cateva zile de la initierea tratamentului (5-21 de zile).

Fiind o astfel de varietate in manifestarile clinice si o intricare a mecanismelor implicate datoria alergologului este de a corela fiecare element clinic, momentul debutului, timpul scurs si de a identifica mecanismul sau mecanismele implicate, de a dirija investigatiile in sensul corect.

Exista o prima etapa a diagnosticului ce se poate efectua intr-un ambulatoriu (cabinet, policlinica) insa testele cutanate la medicamente si testele de provocare TREBUIE efectuate doar intr-o unitate medicala care dispune de o echpa de terapie intensiva la 5 minute distanta de locul in care pacientul se afla pentru ca VIATA pacientului este prioritara.

In unitatile medicale care nu dispun de un departament de terapie intensiva NU trebuie efectuate teste cutanate si teste de provocare la medicamente, nu pentru ca medicul nu stie cum ci pentru ca in conditiile unei reactii anafilactice trebuie intervenit rapid, cateva secunde de evitare facand diferenta intre viata si moarte.

Deci pacientul trebuie sa stie ca in ambulatoriu, in ceea ce priveste alergiile induse de medicamente, poate beneficia de o prima etapa de diagnostic, alergerea planului de investigatii, consiliere in ceea ce priveste clasele de medicamente de trebuie evitate si alternativele ce pot fi utilizate (orientate din istoric si bazate pe ghidurile/recomandarile in vigoare – nationale, europene). Mai departe teste de provocare orala, injectabila (pentru ca unele clase de medicamente doar asa pot fi evaluate) precum si teste cutanate alergologice la medicamente trebuie sa se desfasoare intr-o unitate sanitara cu paturi, intr- o formula de spitalizare continua (adica de cateva zile) sau de o zi in cazul protocoalelor de provocare orala.

Este bine ca atunci cand ati suferit o reactie adversa/alergica indusa de medicamente sa o investigati si sa nu amanati pentru ca poate interveni o situatie urgenta in care nu mai aveti timpul necesar evaluarii alergologice (pentru ca dureaza).

 

 
Programare