Colegiul Medicilor nu este de acord cu proiectul Ministerului Sanatatii

Data publicării: 24-10-2008

Colegiul Medicilor din Romania a analizat, in Comisia de Bioetica, proiectul de ordin privind aprobarea regulamentului de organizare, functionare si practica din sectiile de anestezie si terapie intensiva si a constatat ca "proiectul, in elementele sale esentiale, incalca in mod flagrant si inadmisibil principiile eticii medicale, Codul Deontologic al Colegiului Medicilor din Romania, independenta profesionala a medicului precum si drepturile cetatenilor Romaniei garantate prin Constitutie".
Colegiul Medicilor din Romania (CMR) solicita retragerea imediata a proiectului, si solicita analizarea acestuia in grupuri multidisciplinare si in comisiile de etica, deoarece forma actuala este "inacceptabila, deschide cale catre abuzuri si este de natura a zdruncina intr-o maniera ireparabila increderea populatiei, in general si pacientilor, in special, in corpul medical".
In opinia CMR, proiectul este "de un utilitarism extremist", avand drept scop cresterea eficientei economice, introducerea unor restrictii financiare in abordarea pacientului si nicidecum de a creste calitatea actului medical.
Criteriile de admisie in unitatea de terapie intensiva sunt inacceptabile din punct de vedere etic, sustin reprezentantii CMR, motivand prin faptul ca varsta este sugerata drept criteriu de admisie. "Acest criteriu este un element clar de discriminare in asigurarea asistentei medicale, introduce un parametru demografic in evaluarea accesului la ingrijiri medicale si impune o criptoeutanasie (eutanasie mascata)", spun reprezentantii CMR.
Acestia sustin ca in proiectul Ministerului Sanatatii se pleaca de la premiza falsa ca un batran consuma resurse mai multe decat un tanar si ca varsta inaintata este in mod obligatoriu asociata cu cu boli coexistente severe, ceea ce nu ar mai impune un tratament pentru a prelungi viata.
In virtutea proiectului, seful de sectie ATI este cel care decide daca pot fi primiti pacientii care in general nu sunt admisi in terapie intensiva. "Se acorda, astfel, puteri discretionare medicului sef de sectie, astfel incat acesta devine un mic Dumnezeu (hotaraste cine traieste si cine moare), si, implicit se deschide calea spre abuz. Astfel de evaluari ar trebui sa se faca in cadrul unei comisii din care sa nu lipseasca un specialist in bioetica", sustin reprezentantii Colegiului Medicilor.
Proiectul Ministerului Sanatatii prevede ca pacientii pentru care nu exista speranta de recuperare a unei calitati a vietii acceptabile nu trebuie admisi in ATI. In acest fel se introduce un subiectivism dincolo de orice limita deoarece calitatea vietii este un element de traire si apreciere individuala, considera CMR.
Potrivit unei propuneri facute de Comisia de Anestezie Terapie Intensiva a Ministerului Sanatatii Publice (MSP), se restrictioneaza accesul in sectiile de anestezie si terapie intensiva al pacientilor aflati in stadii terminale. In aceasta propunere se arata ca "exista doua categorii de pacienti pentru care beneficiul ingrijirii in terapie intensiva nu este mai mare decat beneficiul ingrijirii in sectiile obisnuite ale spitalului, cele doua categorii fiind reprezentate de cele doua extreme ale riscului vital: pacientii cu risc mic de deces si pacientii cu risc foarte mare". Aceste doua grupe se refera la "pacientii prea bine pentru a beneficia" si la pacientii in stare terminala "prea bolnavi pentru a beneficia de ingrijirea in terapie intensiva".
De asemenea, in propunere se mentioneaza ca decizia de admisie in terapie intensiva apartine medicului-sef de sectie.
Sursa: Agerpres, 24-10-2008, Vizualizari 360
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.