Combinația de semaglutidă și dietă hipocalorică arată rezultate superioare în gestionarea diabetului de tip 2

©

Autor:

Combinația de semaglutidă și dietă hipocalorică arată rezultate superioare în gestionarea diabetului de tip 2
Studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea din Nottingham, publicat în revista Clinical Nutrition, a evaluat eficacitatea unei diete cu foarte puține calorii și a medicamentului semaglutidă, administrate individual sau în combinație, pentru reducerea greutății corporale și controlul glicemiei la pacienți cu diabet de tip 2.
Cercetarea a implicat 30 de adulți cu diabet de tip 2 și un indice de masă corporală între 27 și 50 kg/m², împărțiți aleatoriu în trei grupuri: un grup cu dietă cu foarte puține calorii, un grup cu semaglutidă și un grup cu ambele intervenții combinate. Intervențiile au durat 12 săptămâni, perioadă în care s-au monitorizat greutatea corporală, compoziția corporală, hemoglobina glicată și toleranța la glucoză intravenoasă.

Rezultatele studiului au indicat că grupurile cu dieta cu foarte puține calorii și combinația dietă cu foarte puține calorii-semaglutidă au avut o reducere semnificativ mai mare a greutății corporale și a masei grase comparativ cu grupul tratat doar cu semaglutidă. De asemenea, s-a observat o îmbunătățire mai mare a controlului glicemic și a sensibilității la insulină în grupul combinat. Totuși, nu au fost diferențe semnificative între grupuri în ceea ce privește reducerea masei musculare.

Reacțiile adverse raportate au inclus greață, constipație și disconfort abdominal, cu o frecvență mai mare în grupurile cu dietă cu foarte puține calorii și combinație. Studiul concluzionează că combinația de dietă cu foarte puține calorii și semaglutidă este mai eficientă decât semaglutida singură în îmbunătățirea funcției celulelor beta pancreatice și reducerea rezistenței la insulină, sugerând necesitatea unor cercetări suplimentare pe termen lung pentru a evalua mai detaliat impactul acestor tratamente asupra managementului diabetului de tip 2 și obezității.

sursa: News Medical

Data actualizare: 10-07-2024 | creare: 10-07-2024 | Vizite: 103
Bibliografie
Semaglutide and very-low calorie diet combo shows superior results in managing type 2 diabetes, link: https://www.news-medical.net/news/20240708/Semaglutide-and-very-low-calorie-diet-combo-shows-superior-results-in-managing-type-2-diabetes.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Semaglutida ar putea ajuta în tratamentul adulților cu obezitate și fără diabet
  • STUDIU: Unele antidiabetice ar putea crește riscul de boli inflamatorii intestinale
  • Tratamentul diabetului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum