Combinația lopinavir-ritonavir (Kaletra) nu aduce beneficii în plus față de terapia standard în formele severe de COVID-19
Potrivit unui nou studiu publicat în New England Journal of Medicine, combinația lopinavir-ritonavir (Kaletra) nu aduce beneficii în plus față de terapia standard în formele severe ale infecției cu SARS-CoV-2.
Studiul a inclus 199 de pacienți cu forme severe de COVID-19 dintre care 99 au primit tratament cu lopinavir-ritonavir iar 100, terapie standard. Terapia standard consta, în funcție de indicație, din oxigenoterapie, ventilație non-invazivă și invazivă, antibiotice, terapie vasopresoare, dializă și ECMO (oxigenare extracorporeala cu membrană).
Pacienții aveau toți peste 18 ani, cu test RT-PCR pozitiv, pneumonie confirmată prin tehnici de imagistică și o saturație a oxigenului sub 94% în aerul atmosferic sau un raport PaO2/FiO2 (presiune parțială a oxigenului/fracția inspirată de O2) sub 300 mmHg. Studiul randomizat, controlat s-a desfășurat pe perioada 18 ianuarie 2020-3 februarie 2020 în Spitalul Jin Yin-Tan din Wuhan, China.
Vârsta medie a bolnavilor a fost de 58 de ani iar 60,3% erau bărbați. Mediana intervalului de timp între debutul simptomelor și randomizare a fost de 13 zile.
Rezultatele au arătat că:
- lopinavir-ritonavir nu a îmbunătățit simptomatologia pacienților într-un timp mai scurt decât terapia standard
- în grupul cu lopinavir-ritonavir, mediana timpului până la ameliorarea simptomatologiei a fost de 15 zile, față de 16 zile în grupul cu terapie standard
- timpul până la deteriorarea stării de sănătate a fost aproximativ asemănător între cele 2 grupuri
- mortalitatea la 28 zile a fost mai scăzută în grupul lopinavir-ritonavir (19,2% față de 25%)
- timpul petrecut în terapie intensivă a fost mai scurt pentru grupul lopinavir-ritonavir (6 zile față de 11 zile)
- intervalul de timp de la randomizare până la externare a fost mai scurt în grupul lopinavir-ritonavir (12 zile față de 14 zile)
- procentul pacienților cu ameliorare a simptomatologiei la 14 zile a fost mai mare în grupul lopinavir-ritonavir (45,5% față de 30%)
- nu au existat diferențe semnificative în ceea ce privește durata oxigenoterapiei, a spitalizării sau a intervalului de timp de la randomizare până la deces
- încărcătura virală pe durata spitalizării nu a variat între cele 2 grupuri
- efectele adverse au apărut la 48,4% din pacienții care au luat lopinavir-ritonavir, față de 49,5% în grupul cu terapie standard
- efecte adverse gastrointestinale, precum greață, vărsături, diaree au apărut mai frecvent în grupul lopinavir-rionavir (s-au raportat 4 efecte adverse gastrointestinale severe în grupul lopinavir-ritonavir care au fost considerate a apărea datorită medicamentului, neintâlnindu-se în grupul cu terapie standard)
În concluzie, combinația lopinavir-ritonavir adăugată la tratamentul standard, nu determină o îmbunătățire clinică sau a ratei de mortalitate la pacienții cu forme severe ale infecției COVID-19.
Kaletra este un medicament antiretroviral compus din 2 substanțe: lopinavir (un inhibitor de protează) și ritonavir. În asociere cu alte medicamente antiretrovirale, Kaletra se administrează în tratamentul și prevenția infecției cu virusul imunodeficienței umane (HIV).
sursa: NEJM Group
2. Lopinavir/ritonavir: https://en.wikipedia.org/wiki/Lopinavir/ritonavir
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Ce set de analize se fac după vindecarea de covid?
- Perioada „critica” covid ??
- S-a arătat la TV că molnupiravir tratează Covid 100%.De ce nu se aduce cat mai repede?
- Intrebare Covid - ma tratez singur, acasa
- Printre simptomele covid 19 se numără și o durere de nas?
- Test anti sars-cov 2 IGG
- Ajutați-mă! Se da antibiotic la Covid? Va mai putea respira singura?
- Ajutor urgent! covid19 poate ataca inima, creierul la copii de 19-20 de ani?