Compuși fenolici din cireșe și fructe de pădure pentru managementul bolilor cronice și reducerea riscului cardiovascular

©

Autor:

Compuși fenolici din cireșe și fructe de pădure pentru managementul bolilor cronice și reducerea riscului cardiovascular
Studiul publicat în jurnalul Nutrients evidențiază impactul consumului de cireșe și fructe de pădure asupra sănătății cardiovasculare, subliniind potențialul lor în prevenirea bolilor cardiovasculare (BCV). Studiul a compilat date din multiple cercetări și încercări clinice pentru a investiga efectele compușilor fenolici din aceste fructe asupra sănătății cardiovasculare.
Cireșele și fructele de pădure sunt bogate în nutrienți, fibre și compuși bioactivi, precum flavonoidele, stilbenele și acizii fenolici. Aceste substanțe reduc stresul oxidativ și activitatea inflamatorie, favorizând vasodilatația, scăderea nivelului de glucoză din sânge și protejând endoteliul vascular. Studiul a identificat o asociere între consumul regulat al acestor fructe și îmbunătățirea funcției microvasculare, scăderea markerilor inflamatori și a riscului de obezitate, precum și îmbunătățirea profilului lipidic.

De asemenea, s-a observat că pulberile din fructe liofilizate oferă o sursă convenabilă și concentrată de nutrienți și fitochimicale, păstrând gustul, culoarea și valorile nutritive ale fructelor. Aceste rezultate sugerează un rol semnificativ al acestor fructe în reducerea riscului cardiometabolic, în special în cazul persoanelor deja afectate de probleme de sănătate.

Cu toate acestea, doza optimă rămâne nesigură, iar studiul sugerează că până la două cupe de fructe pe zi sunt sigure pentru consumul zilnic. Rezultatele studiului subliniază necesitatea unei cercetări suplimentare pentru a înțelege mecanismele prin care aceste fructe exercită efectele benefice și pentru integrarea rezultatelor în ghidurile de sănătate publică și dietetice, pentru a încuraja consumul de fructe ca parte a unei diete sănătoase destinată gestionării bolilor cardiovasculare.

sursa: News Medical

Data actualizare: 24-05-2024 | creare: 24-05-2024 | Vizite: 182
Bibliografie
Cherries and berries: Nature’s sweet remedy for a healthy heart, link: https://www.news-medical.net/news/20240523/Cherries-and-berries-Naturee28099s-sweet-remedy-for-a-healthy-heart.aspx

Image by Shutterbug75 on Pixabay
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un aport ridicat de polifenoli din alimentație poate reduce riscul de sindrom metabolic
  • Conținutul ridicat de fenoli din mâncarea mexicană contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate
  • Polifenolii din struguri au efecte benefice în obezitatea cauzată de supraalimentare
  •