Comunicat de presă - Asociaţia Română împotriva Leucemiei

Data publicării: 16-06-2015

ARIL a dotat Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti cu un flowcitometru în valoare de circa 200.000 de euro

Pacienţii cu leucemie au o şansă în plus la viaţă, după ce Asociaţia Română împotriva Leucemiei (ARIL) a predat, luni, în mod oficial, Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) un flowcitometru în valoare de circa 200.000 de euro. Acest echipament este esenţial în diagnosticarea rapidă şi corectă a bolilor hematologice.

Beneficiarii acestui proiect sunt cei aproximativ 10.000 de pacienţi/ an bolnavi de cancer, pe care spitalul îi tratează, dar nu numai ei, întrucât lor li se pot alătura şi bolnavii care nu pot beneficia de diagnosticare rapidă într-un alt centru medical.

'Fiind o fostă pacientă, ajunsă în fază terminală şi salvată, am dorit să pun experienţa mea în slujba bolnavilor de leucemie. Imediat după ce am terminat tratamentele, am luat decizia că nu voi întoarce spatele niciunui pacient şi că îi voi ajuta cu tot ce voi putea, astfel ca pacienţii să aibă o şansă în plus la viaţă. De aceea, am fondat, în 2006, Asociaţia Română împotriva Leucemiei, alături de Iustina Mocanu, în memoria căreia dedicăm acest proiect, dar şi de alţi pacienţi, aparţinători şi persoane care au dorit să se implice', a declarat, luni, Monica Bunaciu, preşedinta ARIL.

'La început, asociaţia a ajutat punctual diverşi pacienţi, care aveau nevoie de tratament în străinătate. Ulterior, am dezvoltat programe de suport psihologic în secţiile de hematologie din spitalele Fundeni, Municipal şi Colentina, iar, din decembrie 2013, am demarat proiectul de dotare a laboratorului de hematologie SUUB cu acest flowcitometru, pus astăzi oficial în funcţiune', a mai spus Monica Bunaciu.

'Mulţumim Fundaţiei Vodafone România, pentru că ne-a susţinut încă de la început prin Programul Voluntar de Profesie - ediţia 2013, voluntarul nostru de atunci fiind cel care a iniţiat demersul de strângere de fonduri. De asemenea, mulţumim tuturor sponsorilor implicaţi în proiect, care au făcut posibilă această achiziţie şi, totodată, această donaţie către Spitalul Universitar: BCR - Bursa Binelui, Raiffeisen Comunităţi, Farmexpert, UniCredit, DataNet, Abinitio, Romgaz, Energutil, Eurocas, Margarita, Trios, Rolexgel, Maris Textil, Dioptria, NCD Image, Tehnitec Com, Infrarail, SC Nutritiv Expert SRL, Academia de Coaching, Ecart Studio, RAIL Consult şi alţii care au dorit să-şi păstreze anonimatul', a mai spus preşedinta ARIL.

'Acest aparat reprezintă în momentul de faţă un pas înainte al Laboratorului de hematologie din cadrul Spitalului Universitar către standardul de diagnostic imunofenotipic, ce ne va permite alinierea la standardul european de diagnostic al leucemiilor şi limfoamelor', a declarat, la rândul său, conf. Dr. Horia Bumbea, medic primar hematologie clinică şi responsabil al Departamentului de flowcitometrie al SUUB.

Fondurile necesare achiziţionării acestui aparat performant au fost colectate prin redirecţionarea celor 20% (impozitul pe profitul companiilor), redirecţionarea celor 2% din impozitul pe venit de la mii de persoane fizice, sponsorizări, precum şi prin organizarea unor spectacole caritabile de teatru.

Despre Asociaţia Română Împotriva Leucemiei
Misiunea ARIL, asociaţie înfiinţată în anul 2006, este de a îmbunătăţi şansele de vindecare ale actualilor şi viitorilor pacienţi cu boli hematologice din România, oferind suport şi consiliere pacienţilor şi familiilor lor, precum şi acţionând pentru îmbunătăţirea condiţiilor de tratament din spitalele din România. Asociaţia a fost înfiinţată în 2016 de către Monica Bunaciu, care a învins leucemia după o luptă lungă.

Despre Proiectul 'Dotarea laboratorului SUUB'
Proiectul principal al Asociaţiei Române împotriva Leucemiei, care poartă numele de 'Dotarea laborator SUUB', a avut ca principal obiectiv alinierea Secţiei de hematologie a Spitalului Universitar la standardele europene în vederea tratării corecte a bolnavilor cu patologii hematologice. Statisticile ne arată ca aproximativ 25% din populaţia globului dezvoltă în timpul vieţii un tip de cancer, iar, în general, circa 4% sunt leucemii.

În România, şansele de viaţă ale celor care se îmbolnăvesc de cancer sunt încă destul de reduse. Flowcitometrul este necesar în cadrul Secţiei de hematologie a SUUB deoarece acest spital are unul dintre cele mai mari rulaje de pacienţi, aproximativ 800 pacienţi/ lunar, din care circa jumătate au leucemii acute, iar cealaltă jumătate au limfom, fiecare dintre ei ajungând aici în diferite stadii ale bolii şi necesitând un diagnostic concis şi rapid pentru a putea începe tratamentul adecvat. În funcţie de cariotipie, se disting în prezent peste 173 tipuri de leucemie.

Un flowcitometru nou asigură diagnosticarea rapidă şi corectă, având posibilitatea de a testa câte o celulă pe rând într-un timp record, permiţând astfel tratamente ţintite. Un tratament adecvat creşte şansele de vindecare. În momentul de faţă, nu există o altă metodă, care să permită o diagnosticare atât de amănunţită şi rapidă a subpopulaţiilor de celule, iar rata de eroare este, de asemenea, extrem de redusă - aparatul oferă 99% siguranţă asupra diagnosticului.

Sursa: Agerpres, 16-06-2015, Vizualizari 476
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.