Concentrarea asupra propriilor gânduri ar putea produce mai multă bucurie decât anticipăm, potrivit unui studiu

©

Autor:

Concentrarea asupra propriilor gânduri ar putea produce mai multă bucurie decât anticipăm, potrivit unui studiu
Oamenii subestimează cu regularitate importanța timpului petrecut departe de dispozitivele care le distrag atenția de la propriile gânduri și nu realizează cât de multă plăcere le-ar putea produce dacă ar „petrece timp” cu propriile gânduri, potrivit concluziilor unui studiu recent. „Studiul sugerează că oamenii întâmpină dificultăți în a aprecia cât de captivantă poate fi gândirea”, explică autorul studiului, Aya Hatano, profesor la Universitatea Kyoto din Japonia.
Cercetarea, publicată în Journal of Experimental Psychology, s-a bazat pe șase experimente la care au participat peste 250 de persoane și în cadrul cărora cercetătorii au comparat predicțiile făcute de către participanți cu privire la cât de mult le-ar plăcea să stea și să se gândească, activitate pe care ar urma să o realizeze în detrimentul altor activități, precum cititul, mersul sau utilizarea telefonului mobil.

În primul experiment de acest fel, participanții au fost rugați să prezică sentimentele potențiale produse de renunțarea timp de 20 de minute la dispozitivele sau activitățile care ar putea să le atragă atenția și concentrarea asupra propriilor gânduri. Descoperirile au indicat faptul că majoritatea participanților au fost mult mai bucuroși să își petreacă timpul doar concentrându-se asupra gândurilor decât au prezis.

Un alt experiment, care a inclus două grupuri distincte de participanți, a probat diferențele dintre bucuria prezisă după concentrarea asupra gândurilor (sarcina unui grup) și cea prezisă după verificarea știrilor pe internet (sarcina celui de-al doilea grup). Ca și în experimentul descris anterior, cercetătorii au descoperit că oamenii au subestimat plăcerea de a gândi.

Autorii menționează faptul că participanții la studiu nu au apreciat gândirea ca o sarcină foarte plăcută, ci doar mai plăcută decât au anticipat că va fi. Din punct de vedere statistic, nivelul de plăcere raportat de participanți a fost în medie de 3-4, pe o scală de la 1 până la 7.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 02-08-2022 | creare: 02-08-2022 | Vizite: 253
Bibliografie
Put down devices, let your mind wander, study suggests, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220728091034.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum sunt afectați copiii de dependența de smartphone a părinților?
  • Exces în folosirea telefonului - când să ne îngrijorăm?
  • Simpla prezență a smartphone-ului în preajma noastră poate reduce capacitatea cognitivă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum