CONFERINȚA NAȚIONALĂ ALZHEIMER, pentru crearea unei comunități informate, care înțelege și acceptă persoanele cu demență

Data publicării: 19-02-2020

Conferința Națională Alzheimer, cu tema Actualități în domeniul demențelor, organizată de Societatea Română Alzheimer în parteneriat cu Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie, se desfășoară în perioada 19 - 22 februarie 2020, în București, la World Trade Center.

Cea de a 10-a ediție, aniversară, a Conferinței Naționale Alzheimer marchează o perioadă în care strategiile propuse pentru gestionarea situațiilor de zi cu zi ale persoanelor suferinde, cât și a celor implicate în îngrijirea demenței au contribuit direct la nivel comunitar, mediind relaţia pacient-familie-societate și au capacitat organizaţii de pacienţi, organizaţii profesionale şi ştiinţifice din domeniul medical, precum și organisme şi operatori importanţi din sistemul de sănătate.

Misiunea asumată de Societatea Română Alzheimer și partenerii săi este una complexă, delicată și de lungă durată. Axele principale de acțiune privesc cercetarea medicală, îngrijirea și tratamentul pacienților, crearea unui mediu deschis și informat, acțiune civică, politici adecvate.

Demența - cea mai mare provocare a timpului nostru în domeniul sănătății și protecției sociale

Problematica demențelor necesită participarea tuturor membrilor societății, pentru că toți, într-un fel sau altul, mai devreme sau mai târziu, suntem afectați*:
  • la fiecare 3 secunde, în lume, o persoană dezvoltă o formă de demență
  • până în anul 2050, acest număr se va dubla

*date conform Alzheimer Disease Information, 2015

Programul științific al Conferinței Naționale Alzheimer 2020

Peste 300 de participanți vor asista la lucrările Conferinței, unde 41 de speakeri români și străini vor susține prezentări și media dezbateri în cadrul temei evenimentului: Actualități în domeniul demențelor.

Ca și în anii precedenți, în cadrul Conferinței sunt organizate cursuri adresate tinerilor medici specialiști și rezidenți (un curs de neuroimagistică și un curs de neuropsihologie cu accent pe domeniul patologiei neurovasculare), precum și asistenților medicali (un curs despre principalele componente ale comunicării terapeutice cu pacientul dificil). De asemenea, sunt organizate workshop-uri în cadrul cărora vor fi abordate tehnici și modalități moderne de îngrijire, cât și programe de sprijin și educație a familiei și îngrijitorilor.

Apel către mass-media

Având în vedere imperativul includerii problematicii demențelor pe agenda publică, cu dezvoltarea de politici specifice pentru persoanele cu tulburări neuro-degenerative, Societatea Română Alzheimer lansează un apel către mass-media pentru abordarea de teme și efectuarea de investigații jurnalistice în domeniul apărării drepturilor persoanelor vârstnice cu privire la îngrijirea sănătății, a protecției sociale și a susținerii familiilor acestora. Implicarea mass-media este vitală în conștientizarea societății cu privire la responsabilitatea fiecăruia dintre noi pentru a crea o comunitate care înțelege și acceptă persoanele cu demență - fratele, sora, bunicul, bunica, copilul, mama ori tatăl cuiva. Toți avem un rol de jucat.
Sursa: Ralcom, 19-02-2020, Vizualizari 179
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.