Consiliul Concurenţei supune dezbaterii publice angajamentele formulate de GlaxoSmithKline

Data publicării: 04-09-2015

Consiliul Concurenţei supune dezbaterii publice angajamentele formulate de SC GlaxoSmithKline (GSK) SRL în cadrul investigaţiei privind un posibil abuz de poziţie dominantă, pe care compania farmaceutică o deţine în România, pentru medicamentele Avodart şi Seretide, informează instituţia printr-un comunicat remis joi AGERPRES.

"În urma evaluării preliminare, Consiliul Concurenţei şi-a exprimat îngrijorarea că GSK ar fi abuzat de poziţia sa dominanta printr-un ansamblu de practici având ca scop şi/sau efect limitarea comercializării şi restricţionarea exporturilor paralele. Aceste practici au fost implementate în contextul în care compania GSK şi-a restructurat modelul de distribuţie pe piaţa din România, pentru trei dintre produsele sale (Avodart, Seretide şi Tyverb), trecând de la distribuţia clasică prin distribuitori independenţi la una de tipul Direct to Pharmacy (Europharm). Astfel, compania a stabilit de cote de furnizare, atât la nivelul pieţei din România, în ansamblu, cât şi la nivelul fiecărei farmacii. Prin angajamentele propuse, în urma cărora ar putea să îşi modifice din nou modelul de afaceri pe piaţa din România pentru cele trei produse, compania doreşte să elimine îngrijorările de natură concurenţială care au condus la declanşarea investigaţiei", se menţionează în comunicat.

După analiza observaţiilor formulate de părţile terţe interesate, Consiliul Concurenţei poate solicita companiei implicate modificarea propunerilor şi poate decide acceptarea sau respingerea angajamentelor.

Angajamentele se monitorizează pe o perioadă stabilită prin decizie a Consiliului Concurenţei, verificarea îndeplinirii acestora fiind realizată de autoritatea de concurenţă sau de către un mandatar desemnat în acest sens.

În cazul neîndeplinirii angajamentelor, compania poate fi sancţionată cu amendă de până la 10% din cifra de afaceri. Pe parcursul procedurii, Consiliul Concurenţei poate redeschide la cerere sau din oficiu investigaţia, dacă se constată anumite nereguli.

Conţinutul angajamentelor formulate de către GSK este publicat pe pagina de Internet a autorităţii de concurenţă. Consiliul Concurenţei anunţă că invită părţile interesate să transmită observaţii cu privire la angajamentele propuse până la data de 5 octombrie 2015.

Conform CC, observaţiile ar trebui sa fie însoţite de o motivare care să cuprindă faptele pe care se bazează şi, în cazul în care a fost identificată o problemă, ar trebui incluse şi propuneri de soluţionare a acesteia.

Sursa: Agerpres, 04-09-2015, Vizualizari 717
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.