Consumul a 3 grame pe zi de acizi grași omega 3 ar putea reduce tensiunea arterială

©

Autor:

Consumul a 3 grame pe zi de acizi grași omega 3 ar putea reduce tensiunea arterială
Potrivit unei analize recent publicate în Journal of the American Heart Association, consumul a 3 grame pe zi de acizi grași omega 3, din alimente sau suplimente, ar putea ajuta la reducerea tensiunii arteriale.
Acidul docosahexaenoic (DHA) și eicosapentaenoic (EPA) sunt două tipuri de acizi grași omega 3 care se regăsesc în peștele gras, spre exemplu somon, sardine, ton, stridii și hering. Conform Institutului Național de Sănătate, doza optimă de acizi grași omega-3 pentru persoanele sănătoase este de 1,1-1,6 grame zilnic.

În total, au fost analizate 71 de studii clinice efectuate la nivel mondial între 1987 și 2020. În aceste studii au fost incluși aproximativ 5.000 de participanți, cu vârste între 22 și 86 de ani, purtând sau nu diagnosticul de hipertensiune arterială sau dislipidemie. Durata de timp pe care subiecții au luat acizi omega 3 a fost de 10 săptămâni.

În comparație cu adulții care nu au luat acizi omega 3, cei care au consumat între 2 și 3 grame pe zi au raportat valori tensionale sistolice și diastolice mai scăzute cu aproximativ 2 mmHg. La persoanele cu hipertensiune arterială care au consumat 3 g pe zi pe DHA și EPA, tensiunea sistolică s-a redus cu circa 4,5 mmHg, iar la cele fără hipertensiune, cu 2 mmHg. Bolnavii cu hipertensiune arterială care au luat 5 g pe zi de acizi grași au raportat o scădere a tensiunii sistolice cu aproximativ 4 mmHg, iar cei fără HTA, de 1 mmHg.

Cantitatea de 3 grame de acizi grași se regăsește în 115-140 grame de somon. O capsulă cu ulei de pește conține de obicei 300 mg de acizi grași omega-3.

În concluzie, studiul sugerează că acizii grași omega-3 EPA și DHA ar putea reduce riscul de boală coronariană prin scăderea tensiunii arteriale, mai ales la persoanele cunoscute cu hipertensiune arterială.

Asociația Americană a Inimii
recomandă consumul a 3 porții de pește pe săptămână, ca și parte a unei alimentații sănătoase.

sursa: News Medical

Data actualizare: 02-06-2022 | creare: 02-06-2022 | Vizite: 549
Bibliografie
Consuming about 3 grams a day of omega-3 fatty acids may lead to modest blood pressure reduction, link: https://www.news-medical.net/news/20220601/Consuming-about-3-grams-a-day-of-omega-3-fatty-acids-may-lead-to-modest-blood-pressure-reduction.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Beneficiile acizilor grași Omega-3 și -6 asupra abilităților de citire la copii
  • Omega-3 ar putea opri unul dintre factorii declanșatori ai lupusului
  • Suplimentele de Omega-3 în timpul sarcinii ar putea reduce riscul de astm la copii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum