Consumul crescut de zahăr în copilărie are un impact negativ pe termen lung

©

Autor:

Consumul crescut de zahăr în copilărie are un impact negativ pe termen lung

Copiii care consumă prea mult zahăr ar putea avea un risc mai mare de a deveni obezi, hiperactivi și cu deficiențe cognitive, ca adulți, conform rezultatelor unui nou studiu efectuat pe șoareci, condus de cercetători de la Universitatea de Tehnologie din Queensland și publicat de recent în revista Frontiers in Neuroscience.
Dovezile recente arată că obezitatea și comportamentele impulsive cauzate de obiceiurile dietetice slabe duc la un consum suplimentar excesiv de alimente și băuturi procesate, dar efectele consumului crescut de zahăr pe termen lung asupra proceselor cognitive nu sunt cunoscute. Studiul actual a constatat că prin consumul de zahăr pe termen lung (o perioadă de 12 săptămâni cu șoarecii care au început studiul la vârsta de cinci săptămâni), este stimulat anormal și excesiv sistemul nervos. De asemenea, un consum crescut de zahăr în copilărie modifică atât memoria episodică, cât și memoria spațială.

Unul dintre autorii principali, profesorul Selena Bartlett, spune că mulți copii, adolescenți și adulți din peste 60 de țări, inclusiv Australia, au o dietă ce constă în consumul zilnic a peste 100g de zahar, o cantitate de patru ori mai mare decât cea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (25g de persoană pe zi). „Trebuie depusă mai multă muncă în investigarea efectelor pe termen lung ale zahărului asupra adolescenților și adulților, dar rezultatele noastre sunt foarte promițătoare. Oamenii consumă zahăr și alimente pentru a regla echilibrul energetic, dar și pentru plăcere și confort. Această dorință hedonistă de mâncare plăcută este condusă de recompensă și mâncarea excesivă poate suprascrie capacitatea noastră de reglementare”, a spus profesorul Bartlett.

„Rezultatele noastre arată pentru prima dată că un consum pe termen lung de zaharoză duce la o creștere semnificativă în greutate și produce hiperactivitate persistentă și tulburări de învățare. Interesant este că investigația noastră efectuată cu șoareci a constatat că reducerea de patru ori a aportului zilnic de zaharoză a împiedicat creșterea în greutate indusă de zahăr, susținerea recomandării OMS de a restricționa aportul de zahăr cu această cantitate ar fi eficientă. Ar putea limita și celelalte consecințe negative inclusiv hiperactivitatea și afectarea cognitivă.”, declară același cercetător.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 25-12-2022 | creare: 10-06-2021 | Vizite: 577
Bibliografie
Sugar overload may be a recipe for long-term problems, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210608092239.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de băuturi îndulcite în rândul copiilor începe mult prea devreme
  • Forme ascunse de zahăr în alimentația copiilor
  • Efectele consumului de zahăr de la o vârstă tânără
  •