Consumul de alcool în preajma concepției poate crește riscul de diabet al copilului

©

Autor:

Consumul de alcool în preajma concepției poate crește riscul de diabet al copilului

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Queensland a arătat că nou-născuţii ale căror mame consumă alcool în apropiere de momentul concepţiei au un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 şi sunt mai predispuşi la obezitate la vârsta maturităţii.

Descoperirea a fost realizată de profesorul Karen Moritz de la School of Biomedical Sciences, care a studiat cum anumite evenimente, precum consumul de alcool, înaintea şi în timpul sarcinii, pot afecta pe termen lung sănătatea micuţilor.

Prin experimente realizate pe cobai, s-a dovedit că echivalentul a 5 băuturi etalon consumate în preajma concepţiei au interferat cu buna dezvoltare a fătului.

Dr. Moritz a afirmat că alcoolul determină modificări în interiorul embrionului chiar înainte de implantarea zigotului şi de momentul apariţiei organelor. Orice lucru care afectează dezvoltarea fătului poate cauza modificări pe termen lung, care pot creşte riscul şi susceptibilitatea de apariţie a unor boli mai târziu în timpul vieţii.

Cercetătorul a descoperit la puii de cobai că aceştia erau mai predispuşi la a deveni obezi şi la a dezvolta diabet de tip 2 la vârsta mijlocie. Chiar dacă factorii de risc pentru aceste 2 boli sunt o alimentaţie bogată în grăsimi şi lipsa activităţii fizice, studiul a ajuns la concluzia că alcoolul, consumat în preajma concepţiei, are un grad de risc similar.

Deşi multe femei renunţă la alcool când află că sunt însărcinate, un procent important dintre acestea consumă alcool chiar la momentul concepţiei, înainte de a fi informate în legătură cu existenţa sarcinii.

Viitoarele cercetări vor investiga posibilitatea aplicării unor măsuri profilactice. O variantă ar fi administrarea unui anumit tip de nutriment mamei, chiar şi în ultimele luni de sarcină, pentru a observa dacă pot fi prevenite modificările pe care le-a produs consumul de alcool. În acest fel, bolile cu un risc crescut de apariţie la vârsta maturităţii ar putea fi prevenite.

Studiul a fost publicat în Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology.


Sursa: Medical Xpress


Data actualizare: 02-07-2019 | creare: 11-09-2015 | Vizite: 2595
Bibliografie
Drinking at conception boosts diabetes risk for baby, link: https://medicalxpress.com/news/2015-07-conception-boosts-diabetes-baby.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul moderat sau crescut de alcool în timpul sarcinii modifică genele nou-născutului
  • Consumul ocazional de alcool în sarcină crește riscul de diabet la copii
  • Alcoolul consumat de către mamă în timpul sarcinii alterează structura creierului fătului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum