Consumul de alcool ușor până la moderat este asociat cu vătămarea creierului

©

Autor:

Consumul de alcool ușor până la moderat este asociat cu vătămarea creierului
Consumul unei cantități reduse sau moderate de alcool poate avea efecte negative asupra sănătății creierului. Un studiu recent a găsit dovezi semnificative care atestă o asociere între consumul de alcool, chiar și în cantități reduse, și reducerea volumului creierului. Studiul arată că efectele încep să fie observate la un nivel mediu de consum de mai puțin de o unitate de alcool pe zi (echivalentul a aproximativ o doză de bere) și crește cu fiecare băutură suplimentară.
Cercetarea a arătat că modificările de dimensiune și structură ale creierului apar în urma consumului a minimum un pahar de alcool pe zi, o cantitate considerată anterior redusă pentru a putea influența sănătatea, dar și că o creștere a cantității consumate este asociată cu efecte mult mai drastice. De exemplu, la persoanele de 50 de ani, pe măsură ce consumul mediu de alcool în rândul indivizilor a crescut de la o unitate de alcool pe zi la două unități, modificările asociate în creier au fost echivalente cu îmbătrânirea de doi ani. Trecerea de la două la trei unități de alcool la aceeași vârstă a determinat modificări asociate cu îmbătrânirea creierului cu până la trei ani și jumătate.

Cercetări ample au examinat legătura dintre băutură și sănătatea creierului, cu rezultate ambigue. Deși există dovezi puternice că un consum excesiv de alcool cauzează modificări în structura creierului, inclusiv reduceri puternice ale substanței cenușii și albe în creier, alte studii au sugerat că nivelurile moderate de consum de alcool ar putea să nu aibă un impact sau chiar că un consum redus ar putea aduce beneficii creierului adulților în vârstă. Majoritatea acestor studii erau însă realizate pe eșantioane reduse, rezultatele fiind neclare. Cercetarea actuală folosește date biomedicale (în special RMN-urile creierului) de la peste 36.000 de adulți, un eșantion considerat semnificativ.

Pentru a înțelege posibilele conexiuni dintre băutură și creier, a fost esențial să se controleze variabilele care ar putea tulbura relația. Echipa de cercetători a controlat factori precum vârsta, sexul, statutul de fumători, statutul socioeconomic, ascendența genetică și județul de reședință. De asemenea, cercetătorii au corectat datele despre volumul creierului pentru dimensiunea totală a capului.

sursa: Science Daily
foto: alexlmx / stock.adobe.com

Data actualizare: 08-03-2022 | creare: 08-03-2022 | Vizite: 337
Bibliografie
More alcohol, less brain: Association begins with an average of just one drink a day, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220304090349.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum afectează alcoolul creierul - pe termen scurt și lung (studii)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum