Consumul de cafea în timpul sarcinii ar putea să nu fie dăunător

©

Autor:

Consumul de cafea în timpul sarcinii ar putea să nu fie dăunător
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Oslo arată că femeile însărcinate nu trebuie să evite cafeaua, deoarece nu se poate realiza o asociere directă între consumul acesteia și tulburări ale greutății copiilor, naștere prematură sau avort spontan. Conform oamenilor de știință, concluziile pe care numeroase studii anterioare le-au oferit au fost de sfătuire a mamelor să nu consume cafea, deoarece aceasta ar fi dăunătoare copiilor în timpul sarcinii.
Autoarea studiului, doctorul Gunn-Helen Moen, afirmă că recomandările referitoare la stilul de viață pe care femeile însărcinate le primesc în vederea asigurării unei stări de sănătate optime a copiilor nu trebuie să fie universale, ci individualizate de la mamă la mamă. Aceasta explică faptul că recomandările anterioare ar avea un fundament dacă și în cadrul studiului curent s-ar fi evidențiat o legătură de cauzalitate între consumul de cafea și apariția tulburărilor de dezvoltare a sugarilor, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Autoarea sugerează oamenilor de știință să folosească multiple metode de cercetare în cadrul studiilor pe care le conduc asupra acestui subiect, deoarece recomandările pe care doctorii le dau femeilor însărcinate trebuie să aibă fundamente solide, evitând să ofere sfaturi care nu au niciun efect și niciun scop clar.

În plus, aceasta critică felul în care majoritatea studiilor sunt realizate, întrucât acestea au la bază tehnici randomizate-controlate, în care femeile însărcinate sunt împărțite în două categorii aproximativ egale, jumătate fiind rugate să consume cafea, iar cealaltă jumătate fiind considerată grupul de control al studiului. Fundamentul acestei afirmații îl reprezintă pericolul la care femeile și copiii acestora sunt expuși, ceea ce, din punct de vedere etic, ar putea să aibă consecințe nefavorabile pentru participanți.

De aceea, pentru a realiza lucrarea curentă, Moen a examinat potențialii factori de risc în sarcină prin intermediul genelor, urmărind variațiile genetice posibil asociate cu un consum excesiv de cafea al persoanelor care prezintă acest obicei. Astfel, aceasta a descoperit că aceste variante genetice nu afectează în niciun fel greutatea copiilor la naștere și nu determină nașteri premature sau avort spontan. De menționat este, însă, și faptul că eșantionul de studiu a fost compus din 250.000 de femei însărcinate din Marea Britanie și din studiul de cohortă ALSPAC, ce a cuprins 6800 de sarcini duse la termen cu succes.

sursa: News Medical
foto: Colourbox.com

Data actualizare: 26-07-2022 | creare: 26-07-2022 | Vizite: 271
Bibliografie
Coffee consumption during pregnancy may not be harmful, link: https://www.news-medical.net/news/20220718/Coffee-consumption-during-pregnancy-may-not-be-harmful.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cofeină în timpul sarcinii poate afecta creierul fătului
  • Consumul unei cantități moderate de cafea în timpul sarcinii oferă beneficii materne
  • Consumul de cafea este sigur în timpul sarcinii, conform unor noi informații genetice
  •