Consumul de cartofi nu este legat de boli de inimă sau hipertensiune arterială

Consumul de cartofi nu este legat de boli de inimă sau hipertensiune arterială

©

Autor:

Consumul de cartofi nu este legat de boli de inimă sau hipertensiune arterială
Bolile cardiovasculare (BCV) se menÈ›in în topul cauzelor de mortalitate la nivel global È™i implică costuri ridicate în sistemele de sănătate. Hipertensiunea arterială (HTA) este un factor de risc esenÈ›ial pentru dezvoltarea BCV, iar prevenÈ›ia se bazează, în mare parte, pe factori modificabili ai stilului de viață, precum alimentaÈ›ia. În acest context, cercetările au căutat să înÈ›eleagă dacă È™i cum consumul de cartofi influenÈ›ează apariÈ›ia BCV È™i HTA, având în vedere că aceÈ™tia sunt alimente de bază în multe diete la nivel mondial.
Cartofii conÈ›in o cantitate semnificativă de apă, oferind o densitate energetică relativ scăzută, însă au È™i un indice glicemic ridicat. Totodată, există diferenÈ›e majore între formele de preparare (fierÈ›i, copÈ›i, pasaÈ›i vs. prăjiÈ›i), ceea ce ar putea determina efecte distincte asupra riscului de a dezvolta BCV sau HTA. Studiile anterioare au obÈ›inut rezultate diferite, parÈ›ial din cauza lipsei de informaÈ›ii clare despre metodele de preparare È™i despre ajustarea pentru anumiÈ›i factori de confuzie (de ex. alte obiceiuri alimentare, consumul de sare, prezenÈ›a bolilor cronice etc.).

Un studiu publict în jurnalul Regional Anesthesia & Pain Medicine a reunit date din È™apte cohorte prospective de mari dimensiuni din SUA, ce au totalizat peste 110.000 de subiecÈ›i pentru analiza riscului de BCV È™i aproximativ 67.000 de subiecÈ›i pentru analiza riscului de HTA. Fiecare cohortă a avut propriile instrumente validate pentru a măsura:
Consumul de cartofi - total, sub formă de cartofi fierți/copți/pasați și cartofi prăjiți.
IncidenÈ›a BCV (incluzând infarct miocardic, accident vascular cerebral È™i deces de cauză cardiovasculară).
Incidența HTA, definită prin valori tensionale crescute sau tratament antihipertensiv.

Pentru fiecare cohortă, s-au exclus persoanele care aveau deja diagnostice iniÈ›iale de BCV sau HTA È™i cele cu date incomplete despre consumul de cartofi. Analizele au fost realizate în fiecare cohortă conform unui protocol unificat, apoi rezultatele au fost combinate prin meta-analiză.

Parametrii urmăriți:
  • FrecvenÈ›a consumului de cartofi a fost exprimată în porÈ›ii pe săptămână.  
  • Factorii de confuzie au inclus variabile ca: vârsta, sexul, indicele de masă corporală, fumatul, activitatea fizică, alte obiceiuri alimentare (consumul de fructe, legume, carne roÈ™ie, băuturi îndulcite), eventuale comorbidități (ex. diabet zaharat).  
  • Rezultatele au fost estimate prin hazard ratio (HR) È™i intervale de încredere (95% CI).

Rezultate

Consumul total de cartofi È™i riscul de BCV  

  • Nu s-a observat nicio legătură semnificativă între cantitatea totală de cartofi (fie că erau fierÈ›i, copÈ›i, pasaÈ›i sau prăjiÈ›i) È™i riscul de BCV.
  • Sub-analizele pentru cartofii preparaÈ›i fierÈ›i, copÈ›i sau pasaÈ›i nu au arătat asociere cu riscul cardiovascular.

Consumul total de cartofi È™i riscul de HTA  

  • Consumul global de cartofi nu a fost corelat cu un risc crescut sau scăzut de hipertensiune arterială.  
  • În cazul cartofilor fierÈ›i/copÈ›i/pasaÈ›i, nu s-a identificat nicio asociere semnificativă cu apariÈ›ia HTA.

Consumul de cartofi prăjiÈ›i È™i riscul de HTA  

  • Spre deosebire de ceilalÈ›i, cartofii prăjiÈ›i s-au asociat cu un risc uÈ™or mai mare de dezvoltare a hipertensiunii.  
  • HR pentru cei care consumau cartofi prăjiÈ›i de peste 1 porÈ›ie/săptămână a indicat o creÈ™tere semnificativă a riscului de HTA, chiar după ajustarea pentru variabile confuzive (ex. indice de masă corporală, dietă generală, fumat, etc.).  
  • Un posibil mecanism sugerează rolul conÈ›inutului ridicat de sare È™i grăsimi în cartofii prăjiÈ›i, ceea ce favorizează creÈ™terea tensiunii arteriale.

Concluzii

  • Consumul total de cartofi (sub diverse forme) nu s-a dovedit a fi asociat cu riscuri majore de boală cardiovasculară sau hipertensiune arterială.
  • Cartofii copÈ›i/fierÈ›i/pasaÈ›i nu par să influenÈ›eze negativ sănătatea cardiovasculară sau tensiunea arterială, conform datelor analizate.
  • Cartofii prăjiÈ›i, în schimb, prezintă un posibil efect negativ asupra riscului de hipertensiune arterială, probabil din cauza conÈ›inutului crescut de sare È™i grăsimi.

Aceste constatări subliniază necesitatea de a lua în calcul modalitatea de preparare a cartofilor atunci când se evaluează impactul lor asupra sănătății. În acelaÈ™i timp, studiul nu exclude posibilitatea unor factori reziduali (ex. alimente asociate frecvent cu cartofii prăjiÈ›i) care pot contribui la acest risc. Rămâne, aÈ™adar, esenÈ›ială adoptarea unei diete echilibrate È™i a unui stil de viață sănătos pentru prevenirea eficientă a bolilor cardiovasculare È™i a hipertensiunii.

Data actualizare: 31-01-2025 | creare: 31-01-2025 | Vizite: 105
Bibliografie
Djousse, L., Zhou, X., Lim, J., Kim, E., Sesso, H.D., Lee, I., Buring, J.E., McClelland, R.L., Gaziano, J.M., Steffen, L.M., Manson, J.E. (2025) Potato Consumption and Risk of Cardiovascular Disease in a Harmonized Analysis of Seven Prospective Cohorts. Nutrients. doi: 10.3390/nu17030451. https://www.mdpi.com/2072-6643/17/3/451
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Femeile care lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână pot avea un risc crescut de cancer È™i boli cardiovasculare
  • Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
  • Untul nu creÈ™te riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum