Consumul de ciuperci, asociat cu un risc diminuat pentru cancerul de prostată

©

Autor:

Consumul de ciuperci, asociat cu un risc diminuat pentru cancerul de prostată
Bogate în fibre, vitamine și minerale, ciupercile comestibile oferă multiple beneficii pentru sănătatea omului, fiind bine-cunoscute efectele acestora asupra sistemului digestiv, imunitar și reproducător. Ciupercile reprezintă unul dintre alimentele recomandate adesea de către nutriționiști, grație proprietăților terapeutice pe care acestea le au. Totodată, ciupercile sunt de nelipsit din dietele persoanelor care își doresc să scadă în greutate, în principal datorită faptului că acestea nu conțin carbohidrați simpli. Conform unui studiu recent, consumul de ciuperci nu este recomandat doar în curele de slăbire sau pentru stabilizarea digestiei, ci și pentru a reduce probabilitatea de a dezvolta cancer de prostată.

Aportul regulat de ciuperci ajută la reducerea riscului de a dezvolta cancer de prostată. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică a Universității Tohoku, din Japonia, după efectuarea unei ample analize, la care au luat parte peste 35.000 de bărbați. Un total de 36.499 de bărbați, cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani, au participat la două studii de cohortă ce au avut loc în anii 1990 și 1994. Participanții au fost monitorizați pentru o perioadă medie de 13,2 ani, perioadă în care 3,3% dintre aceștia au dezvoltat cancer de prostată. Bărbații au fost împărțiți în trei grupe distincte, în funcție de consumul de ciuperci pe care aceștia urmau să îl aibă.

Subiecții al căror consum de ciuperci a fost crescut (de trei sau mai multe ori pe săptămână) au avut un risc redus cu 17% de a dezvolta cancer de prostată, comparativ cu subiecții care nu au consumat ciuperci. În ceea ce privește bărbații care au consumat ciuperci o dată sau de două ori pe săptămână, a fost observată, de asemenea, o relație inversă între consumul de ciuperci și dezvoltarea cancerului, însă rata de risc a fost scăzută procentual cu doar 8%. În ciuda numărului mare de subiecți și a corectitudinii datelor, mecanismul care determină efectele benefice ale ciupercilor asupra cancerului de prostată rămâne incert. Cauza o reprezintă lipsa de informații specifice, datele cercetătorilor nefiind colectate pentru o anumită specie de ciuperci.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 13-09-2019 | creare: 13-09-2019 | Vizite: 128
Bibliografie
Eating mushrooms may help lower prostate cancer risk, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190905080106.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit o legătură între alopecia androgenică și cancerul de prostată
  • IMC-ul și circumferința abdominală mari, asociate cu un risc de cancer de prostată agresiv
  • Cea mai bună abordare pentru cancerul de prostată incipient: monitorizarea sau tratamentul?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum
     
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.