Consumul de curry îmbunătățește funcția endotelială postprandial, fiind benefic pentru sănătatea sistemului cardiovascular

©

Autor: Redacția ROmedic

Consumul de curry îmbunătățește funcția endotelială postprandial, fiind benefic pentru sănătatea sistemului cardiovascular

Un studiu publicat în 2014 în Nutrition Journal a arătat că un condiment folosit frecvent în bucătăria indiană, dar nu numai – curry -  ar putea avea efecte pozitive asupra funcției endoteliale la scurt timp după consum.

Studiul, realizat de o echipă de cercetători din Japonia, a constat în compararea a două grupuri de participanți (bărbați fără probleme de sănătate), dintre care unul consumase un fel de mâncare la care se adăugase curry. Cu o oră înainte și după consum, au fost măsurați anumiți parametri, printre care și vasodilatația mediată de flux. Comparând rezultatele celor două grupuri, s-a observat că în grupul de control (cel care nu consumase curry) vasodilatația mediată de flux a scăzut, în timp ce în grupul care a consumat curry, aceasta a crescut.

Hiperglicemia postprandială este un factor care contribuie la dezvoltarea aterosclerozei și un factor de risc pentru afecțiunile cardiovasculare. Mecanismul prin care hiperglicemia ar induce tulburări la nivelul funcționării vasculare nu este deplin cunoscut, însă se consideră că stresul oxidativ ar fi implicat în proces.

Curry conține numeroase alte condimente (turmericul sau curcumina de exemplu), bogate în antioxidanți, ceea ce după părerea cercetătorilor, ar explica de ce vasodilatația mediată de flux crește după consumul de curry, iar rata bătăilor inimii se îmbunătățește.

Studii viitoare sunt necesare pentru a valida efectul benefic pe care curry îl poate avea asupra sănătății cardiovasculare, având în vedere lotul mic pe care s-a desfășurat studiul de față (14 participanți).

 

Sursa: Nutrition Journal


Data actualizare: 29-01-2020 | creare: 08-09-2014 | Vizite: 2149
Bibliografie
A single consumption of curry improved postprandial endothelial function in healthy male subjects: a randomized, controlled crossover trial, link: https://www.nutritionj.com/content/13/1/67
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: