Consumul de mâncare prăjită predispune la boală cardiovasculară și atac vascular cerebral

©

Autor:

Consumul de mâncare prăjită predispune la boală cardiovasculară și atac vascular cerebral
Conform unui studiu de tip meta-analiză, publicat în jurnalul Heart, alimentele prăjite cresc riscul de boli cardiovasculare severe și atac vascular cerebral. Cu fiecare săptămână în care consumăm 114 grame de mâncare prăjită, riscul de afecțiuni cardiace si cerebrale crește și mai mult.
Dieta occidentală, bazată pe dulciuri, alimente prăjite, brânzeturi, nu este un aliat al sănătății sistemului cardiovascular, 17 studii diferite dovedind efectele negative ale acestui tip de alimentație asupra omului. Autorii meta-analizei au folosit 6 dintre aceste studii, colectând date despre 754.873 de participanți pe o perioadă de 10 ani. Au analizat alimentația fiecărui participant, sugerând posibile legături între consumul de alimente prăjite și riscul de deces. Comparând grupul cu un consum redus de mâncare prăjită, grupul cu un consum exagerat a avut cu 28% mai multe șanse de eveniment cardiovascular grav, cu 22% mai multe șanse de boală coronariană și cu 37% mai multe șanse de infarct miocardic acut. Toate aceste riscuri au crescut proporțional cu 3%,2% și respectiv cu 12% cu fiecare săptămână în care participanții au consumat alte 114 grame de mâncare prăjită.

Deși nu putem nega efectul negativ al alimentației nesănătoase asupra corpului, studiul acesta a prezentat anumite limitări, care sunt de luat în considerare pentru activitatea de cercetare viitoare. Spre exemplu, cercetătorii menționează că numeroase studii folosite pentru meta-analiză au inclus doar un anumit tip de aliment prăjit, cum ar fi peștele, cartofii sau gustările, ceea ce poate să determine rezultate subestimate asupra efectului negativ al alimentației asupra sănătății. De asemenea, din cauza numărului relativ mic de participanți și din cauza perioadei scurte de analiză, nu s-a putut determina exact câte dintre decesele survenite în perioada analizată au fost tocmai din cauza alimentației. În plus, stilul studiilor alese a fost foarte variat, iar participanții au oferit date exclusiv din memorie, factori ce ar putea influența în anumite proporții rezultatele.

Dezvoltarea bolilor cardiovasculare prin consumul de mâncare prăjită are la bază un proces biologic aparent natural: prăjirea alimentelor determină o creștere a energiei calorice pe care o oferă organismului, prin aportul ridicat de grăsime, generând în corpul uman acizi grași care se dovedesc a fi extrem de nesănătoși când sunt consumați pe termen lung. Prăjirea determină, de asemenea, o creștere a producției de molecule implicate în răspunsul inflamator al organismului. Acest aspect, alături de faptul că alimentele prăjite sunt bogate în sare și sunt acompaniate în dietă de dulciuri, mai ales când sunt servite în restaurante fast-food, rezultă într-o stare exagerată de inflamație în corp, cu rol extrem de nociv asupra vaselor de sânge.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 21-01-2021 | creare: 21-01-2021 | Vizite: 182
Bibliografie
Fried food intake linked to heightened serious heart disease and stroke risk, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210118225721.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.