Consumul de migdale, nuci si alune determina o ameliorare a colesterolului (studiu)

Data publicării: 12-05-2010

Consumul de nuci, migdale si alune determina o ameliorare a nivelului colesterolului, potrivit rezultatelor preliminare a 25 de teste clinice, publicate luni. Aceste alimente sunt bogate in proteine vegetale, mai ales acizi grasi nesaturati, in fibre, minerale, vitamine si alte elemente ca antioxidantii, precizeaza autorii studiului aparut luni in Archives of Internal Medicine, citat de AFP.

'Consumul acestor fructe face obiectul cercetarilor datorita capacitatii lor de a scadea colesterolul sanguin si reduce astfel riscul de boli cardiovasculare', explica doctorul Joan Sabate de la Universitatea Loma Linda din California. Ea a analizat rezultatele celor 25 de teste clinice, care au implicat consumul acestor alimente, desfasurate in sapte tari si la care au participat 583 persoane cu niveluri scazute sau ridicate ale colesterolului. In cadrul testelor, au fost comparate datele stranse de la un grup de persoane care nu au consumat alimentele respective si de la altul, care consumase diferite cantitati de nuci, migdale si alte produse echivalente. Nimeni nu lua medicamente impotriva colesterolului.

Participantii la studiu au consumat in medie 67 g de migdale, nuci sau alte fructe cu coaja tare pe zi, ceea ce a determinat o scadere medie cu 5,1% a nivelului total de colesterol. Trigliceridele, grasimile care circula in sange si provin mai ales din asimilarea corpilor grasi, a zaharurilor si a alcoolului, au scazut cu 10,2% la persoanele care aveau niveluri ridicate (cel putin 150 mg/dl), dar cu mai putin la cele cu niveluri mai mici.

'Cel mai puternic efect al consumului de migdale, nuci si alune a fost observat la persoanele care aveau un nivel ridicat al colesterolului rau (colesterolul LDL - lipoproteine de mica densitate), un indice de masa corporala scazut si un regim alimentar occidental', spun autorii studiului. Se recomanda astfel 'includerea acestor alimente in regimuri alimentare terapeutice pentru ameliorarea nivelului de colesterol, pentru ca pot reduce riscul de boli cardiace', incheie ei.
Sursa: Agerpres, 12-05-2010, Vizualizari 931
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.