Consumul de struguri crește speranța de viață și reduce riscul de boală hepatică grasă non-alcoolică

©

Autor:

Consumul de struguri crește speranța de viață și reduce riscul de boală hepatică grasă non-alcoolică
Un studiu recent publicat în jurnalul Food evidențiază beneficiile consumului de struguri asupra sănătății generale a organismului, în special asupra sănătății hepatice. Studiul arată că prin consumul de struguri poate fi redus riscul de a dezvolta boală hepatică grasă non-alcoolică și poate fi crescută speranța de viață.
Alimentația reprezintă unul dintre factorii esențiali care influențează sănătatea organismelor. O bună alimentație este asociată cu riscuri mai mici pentru diverse boli cronice și o implicit cu o speranță mai mare de viață. Conceptul de bază al unei diete sănătoase presupune un consum crescut de legume, fructe și cereale și un consum scăzut de carbohidrați simpli și de grăsimi.

Multiple studii efectuate în ultimii ani au evidențiat faptul că legumele și fructele, vitale pentru menținerea homeostaziei organismului, pot modula expresia genelor și pot regla căile metabolice. Strugurii, datorită componentelor lor bioactive, sunt considerate fructe minune pentru sănătate.

În cadrul studiului actual, cercetătorii au evaluat eficacitatea consumului de struguri în atenuarea efectelor adverse asupra sănătății induse de o dietă occidentală, bogată în grăsimi. O astfel de dietă este asociată cu riscuri importante de obezitate, boli metabolice și cardiovasculare, în special cu diabetul și boala ficatului gras non-alcoolic.

Cercetătorii și-au propus să înțeleagă impactul pe care consumul de struguri îl are asupra expresiei genelor hepatice, metabolismului lipidelor, longevității și asupra bolii hepatice grase non-alcoolice. În cadrul experimentelor de laborator au fost utilizați șoareci hrăniți cu o dietă occidentală suplimentată cu pulbere de struguri 5% (echivalentul a aproximativ 300 grame consumate zilnic de către un om de 70 kilograme) sau cu o dietă semisintetică.

Rezultatele studiului au indicat faptul că adăugarea în alimentație a strugurilor îmbogățește structura ribozomilor, ceea ce este asociat cu creșterea și dezvoltarea celulelor. În plus, dieta care conținea struguri a avut importante efecte antioxidant și de detoxifiere. Descoperirile sugerează faptul că adăugarea strugurilor chiar și într-o dietă bogată în grăsimi ajută la menținerea homeostaziei celulare, la neutralizarea radicalilor liberi reactivi și la prevenirea stresului oxidativ.

Comparativ cu șoarecii hrăniți cu o dietă fără suplimente de struguri, cei care au primit suplimente cu struguri au avut mai puține lipide la nivelul ficatului. Un indicator al sănătății hepatice, lipidele prezente în ficat pot semnala boala hepatică grasă non-alcoolică.

sursa: News Medical
foto: EduardSV / Shutterstock

Data actualizare: 19-08-2022 | creare: 19-08-2022 | Vizite: 260
Bibliografie
Eating grapes may reduce the risk of fatty liver disease, https://www.news-medical.net/news/20220817/Eating-grapes-may-reduce-the-risk-of-fatty-liver-disease.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Excesul de sucuri îndulcite crește riscul de steato-hepatită la copii
  • Legătura dintre durata alăptării, obezitatea maternă și hepatopatiile non-alcoolice la adolescenți
  • Consumul ridicat de carne roșie și mezeluri asociat cu ficatul gras și diabetul
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum