Consumul de vegetale cu frunze verzi ar putea contribui la încetinirea declinului cognitiv

Consumul de vegetale cu frunze verzi ar putea contribui la încetinirea declinului cognitiv

Ești ceea ce mănânci atunci când este vorba de sănătatea creierului.”-Richard Isaacson, Weil Cornell Medicine.


Consumul zilnic al unei porții de vegetale cu frunze verzi ar putea contribui la încetinirea declinului cognitiv odată cu înaintarea în vârstă concomitent cu creșterea speranței de viață. Aceasta a fost concluzia unui studiu prospectiv publicat în jurnalul online Neurology.

 


În cadrul studiului au fost analizate 960 de persoane în etate care au participat la Rush Memory and Aging Project cu vârsta medie de 81 ani, dintre care 74% erau femei. Pentru o mai mare precizie a rezultatelor au fost excluși din studiu 220 de participanți cu declin cognitiv deja instalat, respectiv alți 144 indivizi al căror consum de frunzoase verzi a fost inconsecvent pe durata studiului, fără a afecta puterea statistică a rezultatelor obținute.

Cu ajutorul chestionarelor de frecvență alimentară s-au determinat valorile situate la extremă ale consumului de vegetale cu frunze verzi, între 0.09 porții pe zi, respectiv 1.3 porții zilnice. Astfel s-a observat că rata declinului cognitiv în rândul persoanelor care au consumat 1-2 porții de frunzoase verzi a fost mult mai lentă comparativ cu cea a participanților care consumau rar sau deloc vegetale cu frunze verzi.

Cercetătorii au mai apreciat faptul că alimentele sursă de folat, filochinonă sau vitamina K prezentă în plantele verzi, luteină, nitrat, alfa-tocoferol și kaempferol au fost de asemenea asociate pozitiv cu reducerea ratei de declin cognitiv.


Autorii studiului menționează că rezultatele obținute se aliniază cercetărilor anterioare de tip prospectiv care au analizat relația dintre diferite tipuri de vegetale și declinul cognitiv. În ambele studii s-a constatat că aportul de vegetale cu frunze verzi, inclusiv spanac, kale, varză furajeră, salată verde a fost puternic asociat cu încetinirea declinului cognitiv, fiind speculate mecanisme independente ale nutrienților conținuți, dar care acționează sinergic pentru protecția și menținerea funcției cognitive.

În concluzie, studii suplimentare sunt necesare pentru validarea acestei relații. Între timp nu trebuie neglijat aportul altor nutrienți cheie pentru sănătatea creierului, creșterea aportului global de vegetale în detrimentul altor alimente „dăunătoare” fiind de asemenea o intervenție benefică.


Sursa: Medscape Medical News

Data actualizare: 12-02-2018 | creare: 12-02-2018 | Vizite: 576
Bibliografie
Green Leafy Vegetables Linked to Slower Cognitive Deline, link: https://www.medscape.com/viewarticle/891051#vp_1
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Edentația parțială la vârstnici: factor predictiv al declinului cognitiv?
  • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie și o funcție cognitivă mai bună
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Aplicația Activ (by ROmedic)
    Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

    Accesează gratuit Aplicația
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.