Consumul de vegetale cu frunze verzi ar putea contribui la încetinirea declinului cognitiv

Consumul de vegetale cu frunze verzi ar putea contribui la încetinirea declinului cognitiv

©

Autor:

Consumul de vegetale cu frunze verzi ar putea contribui la încetinirea declinului cognitiv

EÈ™ti ceea ce mănânci atunci când este vorba de sănătatea creierului.”-Richard Isaacson, Weil Cornell Medicine.


Consumul zilnic al unei porÈ›ii de vegetale cu frunze verzi ar putea contribui la încetinirea declinului cognitiv odată cu înaintarea în vârstă concomitent cu creÈ™terea speranÈ›ei de viață. Aceasta a fost concluzia unui studiu prospectiv publicat în jurnalul online Neurology.

 


În cadrul studiului au fost analizate 960 de persoane în etate care au participat la Rush Memory and Aging Project cu vârsta medie de 81 ani, dintre care 74% erau femei. Pentru o mai mare precizie a rezultatelor au fost excluÈ™i din studiu 220 de participanÈ›i cu declin cognitiv deja instalat, respectiv alÈ›i 144 indivizi al căror consum de frunzoase verzi a fost inconsecvent pe durata studiului, fără a afecta puterea statistică a rezultatelor obÈ›inute.

Cu ajutorul chestionarelor de frecvență alimentară s-au determinat valorile situate la extremă ale consumului de vegetale cu frunze verzi, între 0.09 porÈ›ii pe zi, respectiv 1.3 porÈ›ii zilnice. Astfel s-a observat că rata declinului cognitiv în rândul persoanelor care au consumat 1-2 porÈ›ii de frunzoase verzi a fost mult mai lentă comparativ cu cea a participanÈ›ilor care consumau rar sau deloc vegetale cu frunze verzi.

Cercetătorii au mai apreciat faptul că alimentele sursă de folat, filochinonă sau vitamina K prezentă în plantele verzi, luteină, nitrat, alfa-tocoferol È™i kaempferol au fost de asemenea asociate pozitiv cu reducerea ratei de declin cognitiv.


Autorii studiului menÈ›ionează că rezultatele obÈ›inute se aliniază cercetărilor anterioare de tip prospectiv care au analizat relaÈ›ia dintre diferite tipuri de vegetale È™i declinul cognitiv. În ambele studii s-a constatat că aportul de vegetale cu frunze verzi, inclusiv spanac, kale, varză furajeră, salată verde a fost puternic asociat cu încetinirea declinului cognitiv, fiind speculate mecanisme independente ale nutrienÈ›ilor conÈ›inuÈ›i, dar care acÈ›ionează sinergic pentru protecÈ›ia È™i menÈ›inerea funcÈ›iei cognitive.

În concluzie, studii suplimentare sunt necesare pentru validarea acestei relaÈ›ii. Între timp nu trebuie neglijat aportul altor nutrienÈ›i cheie pentru sănătatea creierului, creÈ™terea aportului global de vegetale în detrimentul altor alimente „dăunătoare” fiind de asemenea o intervenÈ›ie benefică.


Sursa: Medscape Medical News

Data actualizare: 24-01-2019 | creare: 12-02-2018 | Vizite: 1652
Bibliografie
Green Leafy Vegetables Linked to Slower Cognitive Deline, link: https://www.medscape.com/viewarticle/891051#vp_1
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • EdentaÈ›ia parÈ›ială la vârstnici: factor predictiv al declinului cognitiv?
  • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie È™i o funcÈ›ie cognitivă mai bună
  • FluctuaÈ›iile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcÈ›iilor cognitive
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum