Consumul excesiv de alcool la adolescenți poate determina schimbări cerebrale pe termen lung

©

Autor:

Consumul excesiv de alcool la adolescenți poate determina schimbări cerebrale pe termen lung
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Pennsylvania arată că alcoolul, în special dacă este consumat în cantități excesive, poate să producă la adolescenți dereglări neuronale severe. Conform oamenilor de știință, acest fapt este datorat procesului de dezvoltare ce caracterizează creierul la acea vârstă, aceștia sugerând că excesul de alcool poate produce schimbări patologice comportamentale și cognitive.
Nikki Crowley, profesor de biologie și inginerie biomedicală la universitatea americană și autor principal al studiului, afirmă că rezultatele studiului au relevat un caracter oarecum ireversibil al alterărilor neuronale cauzate de alcool la vârste fragede, fiind de părere că oprirea acestui obicei vicios odată început ar putea fi în zadar.

Autorii explică faptul că neuronii din cortexul prefrontal al unui om sunt elementele cheie din cadrul proceselor executive, a aprecierii riscului unui fapt și a luării deciziilor, formarea și maturarea lor fiind finalizată abia la vârsta de 25 de ani. De aceea, Crowley avertizează că acest caracter imatur al creierului adolescenților aduce după sine o serie de consecințe de lungă durată în cazul unui consum exagerat de alcool.

Specialiștii menționează și importanța problemei alcoolismului la toate vârstele, însă subliniază că adolescenții sunt mult mai predispuși la alterări cerebrale cauzate de acesta decât adulții, iar urmările unui astfel de obicei îi pot urmări toată viața.

Studiul a fost realizat asupra șoarecilor de laborator pe o perioadă de 30 de zile, care pentru rozătoare este aproximativ corespunzătoare anilor de viață umană 11-18. Astfel, prin administrarea cronică de alcool șoarecilor, autorii au observat că neuronii ce eliberează somatostatine, prin acțiunea cărora este inhibată eliberarea de neurotransmițători de către alte celule cerebrale, a fost dereglată.

Mai exact, neuronii în cauză au fost mai ușor excitabili, pragul de stimulare al acestora scăzând marcat și eliberând cantități mari de neurotransmițători inhibitori precum GABA. Crowley explică faptul că neuronii trebuie să realizeze, la diferite momente în decursul dezvoltării cerebrale, anumite conexiuni obligatorii cu alți neuroni.

Altfel, în absența acestei interdependențe neuronale, creierul nu se poate dezvolta în mod natural, iar persoana care experimentează aceste schimbări suferă limitări în ceea ce privește capacitatea cognitivă ulterioară, ireversibile din cauza pierderii unor etape de dezvoltare ce au loc la un anumit moment în maturarea cerebrală.

sursa: News Medical

Data actualizare: 13-06-2023 | creare: 13-06-2023 | Vizite: 285
Bibliografie
Binge drinking during adolescence leads to long-lasting brain changes, research suggests, link: https://www.news-medical.net/news/20230609/Binge-drinking-during-adolescence-leads-to-long-lasting-brain-changes-research-suggests.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Copiii care consumă băuturi energizante au un risc mare să treacă foarte repede la consumul de alcool
  •