Consumul frecvent de legume și fructe colorate ar putea ține cancerul de prostată la distanță

©

Autor:

Consumul frecvent de legume și fructe colorate ar putea ține cancerul de prostată la distanță
Un nou studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Australia de Sud a descoperit că bărbații care consumă în mod regulat fructe și legume colorate au șanse mult mai mici să fie diagnosticați cu cancer de prostată. Studiul, publicat în revista Cancers, evidențiază importanța unei diete mediteraneene sau asiatice care include un curcubeu de alimente bogate în anumiți micronutrienți.
Cercetătorii au comparat concentrațiile plasmatice de micronutrienți ale pacienților cu cancer de prostată cu un grup de control sănătos și au descoperit că la pacienții cu cancer de prostată au fost prezente niveluri scăzute de luteină, licopen, alfa-caroten și seleniu, în timp ce niveluri ridicate de fier, sulf și calciu au fost găsite în același grup, în raport cu martorii. Studiul a mai arătat că bărbații cu concentrații plasmatice mai mici de 0,25 micrograme (μg) per mililitru (ml) pentru licopen și/sau mai mici de 120 μg/l pentru seleniu au un risc crescut de cancer de prostată și sunt probabil să fie mai sensibili la efectele dăunătoareale radioterapiei.

Studiul recomandă bărbaților să consume alimente bogate în mod natural în licopen și seleniu, cum ar fi roșii, pepeni, papaya, struguri, piersici, pepeni verzi, merișoare, carne albă, pește, crustacee, ouă și nuci. Studiul sugerează, de asemenea, că administrarea de suplimente este mai puțin benefică decât consumul de alimente bogate în mod natural în acești micronutrienți.

Cancerul de prostată este unul dintre cele mai frecvente și fatale tipuri de cancer la bărbați, iar acest studiu pune în lumină deficiențele nutriționale asociate cu acesta. Alți factori de risc, cum ar fi etnia, istoricul familial și vârsta, au fost, de asemenea, legați de cancerul de prostată. Cercetarea este prima care evaluează concentrațiile plasmatice de micronutrienți și oligoelemente în ceea ce privește cancerul de prostată în populația din Australia de Sud.

sursa: News Medical
foto: University of South Australia

Data actualizare: 10-03-2023 | creare: 10-03-2023 | Vizite: 219
Bibliografie
Regular consumption of colorful fruits and vegetables could help prevent prostate cancer, link: https://www.news-medical.net/news/20230309/Regular-consumption-of-colorful-fruits-and-vegetables-could-help-prevent-prostate-cancer.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit o legătură între alopecia androgenică și cancerul de prostată
  • IMC-ul și circumferința abdominală mari, asociate cu un risc de cancer de prostată agresiv
  • Cea mai bună abordare pentru cancerul de prostată incipient: monitorizarea sau tratamentul?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum