Consumul moderat sau crescut de alcool în timpul sarcinii modifică genele nou-născutului

©

Autor:

Consumul moderat sau crescut de alcool în timpul sarcinii modifică genele nou-născutului
Mamele care consumă alcool în cantități moderate sau crescute în timpul sarcinii pot schimba ADN-ul bebelușilor lor, potrivit unui studiu realizat de către cercetătorii de la Rutgers University și publicat în revista Alcoholism: Clinical and Experimental Research.
De asemenea, sugarii expuși la alcool în pântece au un nivel crescut de cortizol, hormonul de stres cu potențial dăunător pentru sănătatea copilului, deoarece poate influența într-un sens negativ funcționarea sistemului imunitar, ceea ce poate duce la apariția unor probleme de sănătate.

Echipele de cercetători au analizat eventualele modificări induse de alcool în structura ADN-ului la 30 de femei însărcinate și 359 de copii, descoperind o schimbare în structura genelor POMC și PER2, responsabile cu reglarea sistemului de reacție la stres, respectiv cu reglarea ritmurilor zilnice ale comportamentului, activității locomotorii și a metabolismului. Descoperirile recente pot face mai ușoară testarea copiilor pentru expunerea prenatală la alcool, astfel încât și diagnosticul să fie pus într-un stadiu incipient. În acest fel, intervenția care ar putea ajuta la îmbunătățirea vieții copiilor are șanse mult mai mari de reușită. Cercetările pot ajuta oamenii de știință să identifice biomarkeri, precum gene modificate sau proteine, care prezintă riscurile în urma expunerii prenatale la alcool.

Tulburările din spectrul alcoolismului fetal pot include dizabilități fizice sau intelectuale, precum și probleme de învățare sau de comportament. Deși există anumite recomandări, privitoare la cantitatea de alcool ce poate fi consumată, conform U. S. Centers for Disease Control, nu există o cantitate sigură de alcool ce poate fi consumată pe parcursul celor nouă luni de sarcină, fără a exista riscuri pentru făt. În schimb, este considerată cantitate crescută de alcool patru sau mai multe băuturi alcoolice consumate de cel puțin cinci ori într-o lună. Totodată, băutul moderat la femei se descrie prin consumul ocazional a trei băuturi alcoolice.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 23-08-2019 | creare: 23-08-2019 | Vizite: 535
Bibliografie
Moderate to heavy drinking during pregnancy alters genes in newborns, mothers, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190815081313.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de alcool în timpul sarcinii
  • Consumul ocazional de alcool în sarcină crește riscul de diabet la copii
  • Alcoolul consumat de către mamă în timpul sarcinii alterează structura creierului fătului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum