Consumul zilnic de cafea sau ceai ar putea reduce riscul de demență sau accident vascular cerebral

Consumul zilnic de cafea sau ceai ar putea reduce riscul de demență sau accident vascular cerebral

©

Autor:

Consumul zilnic de cafea sau ceai ar putea reduce riscul de demență sau accident vascular cerebral
Consumul de cafea sau ceai poate fi asociat cu un risc mai mic de accident vascular cerebral È™i demență, sugerează un studiu efectuat pe persoane sănătoase cu vârsta cuprinsă între 50 È™i 74 de ani È™i publicat în revista cu acces deschis PLOS Medicine. În plus, consumul de cafea poate reduce inclusiv riscul de demență în urma unui vascular cerebral.
Folosind datele furnizate de Biobank, o bancă de date în care sunt incluse informaÈ›ii de sănătate de la peste 350.000 de persoane, cercetătorii au urmărit, pe o perioadă de 10-14 ani asocierea dintre consumul de cafea sau ceai È™i riscul de a dezvolta accidente vasculare cerebrale sau demență. Pe parcursul perioadei de studiu, peste 5.000 de participanÈ›i au dezvoltat demență È™i aproximativ 10.000 au suferit cel puÈ›in un accident vascular cerebral.

Persoanele care au băut 2-3 căni de cafea sau 3-5 căni de ceai pe zi, sau o combinaÈ›ie de 4-6 căni de cafea È™i ceai au avut cea mai mică incidență de accident vascular cerebral sau demență. Persoanele care au băut zilnic 2-3 căni de cafea È™i 2-3 căni de ceai au avut un risc cu 32% mai mic de accident vascular cerebral È™i un risc cu 28% mai mic de demență, comparativ cu cei care nu au băut nici cafea, nici ceai. Consumul de cafea singur sau în combinaÈ›ie cu ceai a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai scăzut de demență după un accident vascular cerebral.

Banca de date folosită reflectă un eÈ™antion relativ sănătos în raport cu populaÈ›ia generală, ceea ce ar putea limita capacitatea de a generaliza asocierile căutate. De asemenea, relativ puÈ›ini oameni au dezvoltat demență sau accident vascular cerebral, ceea ce poate face dificilă extrapolarea cu precizie a ratelor către populaÈ›ii mai mari. În cele din urmă, deÈ™i este posibil ca consumul de cafea È™i ceai să protejeze împotriva accidentului vascular cerebral, a demenÈ›ei È™i a demenÈ›ei post-accident vascular cerebral, o astfel de cauzalitate nu poate fi dedusă din asocieri.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 23-11-2021 | creare: 23-11-2021 | Vizite: 421
Bibliografie
Coffee and tea drinking may be associated with reduced rates of stroke and dementia, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211116144813.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul crescut de cafea ar putea reduce riscul de scleroză multiplă
  • După trei nopÈ›i de somn insuficient, cofeina aproape nu mai are efect
  • Cafeaua: riscuri versus beneficii (meta-analiză)
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum