Consumul zilnic de migdale accelerează recuperarea după antrenament

©

Autor:

Consumul zilnic de migdale accelerează recuperarea după antrenament
Un nou studiu controlat aleatoriu publicat în Frontiers in Nutrition a arătat că participanții care au mâncat zilnic 57g migdale timp de patru săptămâni au avut un nivel cu 69% mai mare al moleculei benefice oxilipină acid 12,13-dihidroxi-9Z-octadecenoic (12,13-DiHOME) în sângele lor după o sesiune de 90 de minute de exercițiu intens față de voluntarii din grupul de control.
Pe de altă parte, au avut un nivel cu 40% mai scăzut al acidului ușor toxic 9,10-dihidroxi-12-octadecenoic în sângele lor după exercițiu față de participanții din grupul de control.
Autorii concluzionează că consumul zilnic de migdale schimbă metabolismul pentru a se recupera mai rapid după exercițiile solicitante.Molecula oxilipină (grăsime oxidată) este sintetizată din acid linoleic de țesutul adipos maro și are un efect benefic asupra sănătății metabolice și reglării energiei.
Dr. David C Nieman, autorul principal și profesor și director al Laboratorului de Performanță Umană al Universității Appalachian State la North Carolina Research Campus, a declarat: "Aici aratăm că voluntarii care au consumat 57g de migdale în fiecare zi timp de o lună înainte de o singură sesiune de exerciții intensă au avut mai mult 12,13-DiHOME benefic în sângele lor imediat după exerciții decât voluntarii din grupul de control. Ei au raportat, de asemenea, simțind mai puțină oboseală și tensiune, o mai bună forță a picioarelor și o reducere mai mică a deteriorării musculare după exercițiu decât voluntarii din grupul de control."

Despre studiu

Studiul clinic a implicat 38 de bărbați și 26 de femei între vârsta de 30 și 65 de ani, care nu se antrenau regulat cu greutăți. Aproximativ jumătate au fost alocate la grupul cu dietă cu migdale, iar cealaltă jumătate la grupul de control, care mâncau zilnic o bară de cereale cu calorii echivalente. Cercetătorii au luat mostre de sânge și urină înainte și după perioada de suplimentare dietetică de patru săptămâni.


Măsurătorile performanței au inclus un test anaerob Wingate de 30 de secunde, un test de alergare de 50 de metri și exerciții de forță.
S-au luat, de asemenea, mostre de sânge și urină imediat după această sesiune de 90 de minute de "exercițiu eccentric" (mișcarea excentrică implică alungirea fibrelor musculare) și zilnic timp de patru zile după aceea.

După fiecare prelevare de sânge, participanții au completat chestionarul "Profilul Stărilor de dispoziție" (POMS) pentru a cuantifica starea lor mentală și au evaluat durerea și rigiditatea musculare întârziate - adică durerea și rigiditatea simțite după exerciții neobișnuite sau solicitante - pe o scară de 10 intervale.
Așa cum era de așteptat, exercițiul de 90 de minute a dus la o creștere a raportărilor voluntarilor privind deteriorarea și durerea musculară, precum și la o creștere a scorului POMS, indicând o scădere a vigorii raportată și o creștere a oboselii, anxietății și depresiei. Exercițiul a dus, de asemenea, la niveluri ridicate transitorii ale citokinelor pro-inflamatorii, cum ar fi IL-6, IL-8, IL-10 și MCP-1 în sânge, consistente cu o deteriorare minoră a musculaturii. Cu toate acestea, aceste schimbări ale citokinelor au fost egale în grupurile cu migdale și cu bara de cereale.

Rezultate: Diferențe în două concentrații de DiHOME

Imediat după exercițiu concentrația benefică 12,13-DiHOME a fost cu 69% mai mare în plasmă de sânge a participanților din grupul cu migdale față de participanții din grupul de control.
12,13-DiHOME se știe că mărește transportul acidului gras și absorbția sa de către mușchiul scheletic, având ca efect general stimularea recuperării metabolice după exercițiu.
S-a găsit o tendință opusă pentru o altă oxilipină, acidul ușor toxic 9,10-dihidroxi-12-octadecenoic (9,10-diHOME), care a fost cu 40% mai mare imediat după exercițiu în sângele grupului de control decât în grupul cu migdale. Spre deosebire de 12,13-DiHOME, 9,10-diHOME are efecte negative asupra sănătății metabolice.

Concluzie

Acest studiu demonstrează că consumul zilnic de migdale poate avea un impact pozitiv asupra recuperării după exerciții intense prin modularea nivelurilor de oxilipine din sânge. Autorii sugerează că acest efect poate fi atribuit conținutului ridicat de acid linoleic, un acid gras polinesaturat, din migdale.
Este nevoie de cercetări suplimentare pentru a determina dacă acest beneficiu poate fi generalizat la alte alimente bogate în acid linoleic sau la alte grupe de participanți, precum sportivii de performanță sau persoanele în vârstă. De asemenea, este nevoie de cercetări suplimentare pentru a determina dacă efectele observate în acest studiu sunt specifice cantității de 57g de migdale consumate sau dacă alte cantități ar avea același efect.

Data actualizare: 11-01-2023 | creare: 11-01-2023 | Vizite: 302
Bibliografie
Frontiers in Nutrition
Nieman, D.C., et al. (2023)
Almond intake alters the acute plasma dihydroxy-octadecenoic acid (DiHOME) response to eccentric exercise.
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2022.1042719/full
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mituri privind exerciţiile fizice
  • Copiii cu o bună condiție fizică au materia albă din creier mai compactă decât copiii care nu sunt în formă
  • Cum ajută exercițiile fizice la dezvoltarea creierului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum