Consumul zilnic de migdale accelerează recuperarea după antrenament

Consumul zilnic de migdale accelerează recuperarea după antrenament

©

Autor:

Consumul zilnic de migdale accelerează recuperarea după antrenament
Un nou studiu controlat aleatoriu publicat în Frontiers in Nutrition a arătat că participanÈ›ii care au mâncat zilnic 57g migdale timp de patru săptămâni au avut un nivel cu 69% mai mare al moleculei benefice oxilipină acid 12,13-dihidroxi-9Z-octadecenoic (12,13-DiHOME) în sângele lor după o sesiune de 90 de minute de exerciÈ›iu intens față de voluntarii din grupul de control.
Pe de altă parte, au avut un nivel cu 40% mai scăzut al acidului uÈ™or toxic 9,10-dihidroxi-12-octadecenoic în sângele lor după exerciÈ›iu față de participanÈ›ii din grupul de control.
Autorii concluzionează că consumul zilnic de migdale schimbă metabolismul pentru a se recupera mai rapid după exercițiile solicitante.



Molecula oxilipină (grăsime oxidată) este sintetizată din acid linoleic de țesutul adipos maro și are un efect benefic asupra sănătății metabolice și reglării energiei.
Dr. David C Nieman, autorul principal È™i profesor È™i director al Laboratorului de Performanță Umană al Universității Appalachian State la North Carolina Research Campus, a declarat: "Aici aratăm că voluntarii care au consumat 57g de migdale în fiecare zi timp de o lună înainte de o singură sesiune de exerciÈ›ii intensă au avut mai mult 12,13-DiHOME benefic în sângele lor imediat după exerciÈ›ii decât voluntarii din grupul de control. Ei au raportat, de asemenea, simÈ›ind mai puÈ›ină oboseală È™i tensiune, o mai bună forță a picioarelor È™i o reducere mai mică a deteriorării musculare după exerciÈ›iu decât voluntarii din grupul de control."

Despre studiu

Studiul clinic a implicat 38 de bărbaÈ›i È™i 26 de femei între vârsta de 30 È™i 65 de ani, care nu se antrenau regulat cu greutăți. Aproximativ jumătate au fost alocate la grupul cu dietă cu migdale, iar cealaltă jumătate la grupul de control, care mâncau zilnic o bară de cereale cu calorii echivalente. Cercetătorii au luat mostre de sânge È™i urină înainte È™i după perioada de suplimentare dietetică de patru săptămâni.


Măsurătorile performanței au inclus un test anaerob Wingate de 30 de secunde, un test de alergare de 50 de metri și exerciții de forță.
S-au luat, de asemenea, mostre de sânge È™i urină imediat după această sesiune de 90 de minute de "exerciÈ›iu eccentric" (miÈ™carea excentrică implică alungirea fibrelor musculare) È™i zilnic timp de patru zile după aceea.

După fiecare prelevare de sânge, participanÈ›ii au completat chestionarul "Profilul Stărilor de dispoziÈ›ie" (POMS) pentru a cuantifica starea lor mentală È™i au evaluat durerea È™i rigiditatea musculare întârziate - adică durerea È™i rigiditatea simÈ›ite după exerciÈ›ii neobiÈ™nuite sau solicitante - pe o scară de 10 intervale.
AÈ™a cum era de aÈ™teptat, exerciÈ›iul de 90 de minute a dus la o creÈ™tere a raportărilor voluntarilor privind deteriorarea È™i durerea musculară, precum È™i la o creÈ™tere a scorului POMS, indicând o scădere a vigorii raportată È™i o creÈ™tere a oboselii, anxietății È™i depresiei. ExerciÈ›iul a dus, de asemenea, la niveluri ridicate transitorii ale citokinelor pro-inflamatorii, cum ar fi IL-6, IL-8, IL-10 È™i MCP-1 în sânge, consistente cu o deteriorare minoră a musculaturii. Cu toate acestea, aceste schimbări ale citokinelor au fost egale în grupurile cu migdale È™i cu bara de cereale.

Rezultate: DiferenÈ›e în două concentraÈ›ii de DiHOME

Imediat după exerciÈ›iu concentraÈ›ia benefică 12,13-DiHOME a fost cu 69% mai mare în plasmă de sânge a participanÈ›ilor din grupul cu migdale față de participanÈ›ii din grupul de control.
12,13-DiHOME se È™tie că măreÈ™te transportul acidului gras È™i absorbÈ›ia sa de către muÈ™chiul scheletic, având ca efect general stimularea recuperării metabolice după exerciÈ›iu.
S-a găsit o tendință opusă pentru o altă oxilipină, acidul uÈ™or toxic 9,10-dihidroxi-12-octadecenoic (9,10-diHOME), care a fost cu 40% mai mare imediat după exerciÈ›iu în sângele grupului de control decât în grupul cu migdale. Spre deosebire de 12,13-DiHOME, 9,10-diHOME are efecte negative asupra sănătății metabolice.

Concluzie

Acest studiu demonstrează că consumul zilnic de migdale poate avea un impact pozitiv asupra recuperării după exerciÈ›ii intense prin modularea nivelurilor de oxilipine din sânge. Autorii sugerează că acest efect poate fi atribuit conÈ›inutului ridicat de acid linoleic, un acid gras polinesaturat, din migdale.
Este nevoie de cercetări suplimentare pentru a determina dacă acest beneficiu poate fi generalizat la alte alimente bogate în acid linoleic sau la alte grupe de participanÈ›i, precum sportivii de performanță sau persoanele în vârstă. De asemenea, este nevoie de cercetări suplimentare pentru a determina dacă efectele observate în acest studiu sunt specifice cantității de 57g de migdale consumate sau dacă alte cantități ar avea acelaÈ™i efect.

Data actualizare: 11-01-2023 | creare: 11-01-2023 | Vizite: 294
Bibliografie
Frontiers in Nutrition
Nieman, D.C., et al. (2023)
Almond intake alters the acute plasma dihydroxy-octadecenoic acid (DiHOME) response to eccentric exercise.
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2022.1042719/full
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mituri privind exerciÅ£iile fizice
  • Copiii cu o bună condiÈ›ie fizică au materia albă din creier mai compactă decât copiii care nu sunt în formă
  • Cum ajută exerciÈ›iile fizice la dezvoltarea creierului
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum