Contraceptivele nu determina aparitia acneii si cresterea pilozitatii

Data publicării: 10-06-2008

Specialistii atrag atentia femeilor asupra unuia dintre cele mai raspandite mituri false legate de contraceptia orala si anume cel privind aparitia acneei, a seboreei si cresterea pilozitatii din cauza administrarii contraceptivelor.
"Acest fenomen este pus in mod fals pe seama cantitatii de hormoni din componenta pilulelor anticonceptionale. Dimpotriva, tocmai datorita hormonilor din compozitie, pilulele s-au dovedit foarte eficiente in tratarea acestor afectiuni, deoarece actioneaza asupra cauzei hormonale care duce la aparitia acneei, a seboreei sau a hirsutismului", a precizat Adriana Toader, brand manager la Gedeon Richter Romania.
Contraceptivele orale au fost permanent imbunatatite, astfel incat tipul de molecula progestativa a suferit schimbari majore, iar concentratia de estrogen a ajuns sa fie de 3-5 ori mai mica fata de cea folosita in trecut. Un exemplu relevant il reprezinta contraceptivul Desorelle, care are in compozitie 0,03 mg etinilestradiol pe pilula, iar ca progestativ - desogestrelul, care reduce acneea usoara, medie si seboreea.
Influenta negativa asupra metabolismului manifestata de vechile pilule este redusa aproape in totalitate in cazul noilor tipuri de contraceptive, cu conditia sa fie administrate corect.
Cel mai semnificativ exemplu in care contraceptivele moderne aduc maxime beneficii il reprezinta hirsutismul (pilozitatea excesiva). Tratamentul hirsutismului depinde atat de severitatea lui, cat si de tulburarile hormonale prezente. Exista tratamente cosmetice si hormonale. Tratamentul cosmetic consta in epilarea periodica pe baza de ceara sau creme, precum si in epilarea definitiva cu laser. Tratamentul hormonal cu contraceptivele orale estroprogesteronice reduc nivelul plasmatic al testosteronului, reducand astfel hirsutismul.
Contraceptivele de ultima generatie ajuta nu doar la prevenirea sarcinilor, ci aduc si numeroase beneficii pentru intregul organism, printre care reglarea menstruatiei, reducerea sindromului premenstrual si imbunatatirea aspectului tenului, sustin specialistii.
10-06-2008, Vizualizari 2525
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.