Copiii mamelor anxioase, mai susceptibili să fie hiperactivi la vârsta de 16 ani
Autor: Teodorescu Mihai

Conform unei noi cercetări, realizată de către Colegiul European de Neuropsihofarmacologie, anxietatea maternă din timpul sarcinii, cât și din primii ani de viață ai copilului, este asociată cu hiperactivitatea apărută la copil la vârsta adolescenței. Cercetătorii au ajuns la concluzia că riscul de a fi hiperactiv la vârsta de 16 ani este de două ori mai mare pentru copii ale căror mame s-au confruntat cu simptomele anxietății pe parcursul sarcinii sau în primii lor ani de viață.
Studiul, numit Avon Longitudinal Study of Parents and Children (sub acronimul ALSPAC) a arătat că anxietatea maternă este asociată cu hiperactivitatea copilului, deși legătura cu alte simptome ale sindromului hiperkinetic (ADHD) este mult mai puțin evidentă. În cadrul cercetării au fost înregistrate nivelurile simptomelor fizice de anxietate la 8.727 de mame, în perioada cuprinsă între sarcina timpurie și până la momentul în care copilul a împlinit vârsta de 5 ani. Nivelurile de anxietate al mamelor a fost clasificat ca fiind scăzut, mediu sau ridicat, în funcție de rapoartele oferite, privitoare la simptomele fizice.
La prima analiză la care au luat parte copii, desfășurată la momentul în care aceștia au împlinit vârsta de 8 ani și jumătate, cercetătorii au remarcat că performanțele în testele de atenție nu au fost modificate, indiferent de gravitatea anxietății mamelor. Cu toate acestea, într-o testare ulterioară, ce a avut loc la vârsta de 16 ani, au fost evidențiate diferențe semnificative în simptomele hiperactivității între copii, care au avut legătură cu anxietatea mamei. Probabilitatea de apariție a simptomelor de hiperactivitate a fost de două ori mai mare la adolescenții care au fost născuți de către mame cu anxietate moderată sau ridicată. Corelarea la nivel genetic între trăsăturile anxioase și tulburarea hiperkinetica cu deficit de atenție a fost de numeroase ori subiect de cercetare. Acest studiu se adaugă la precedentele cercetări care demonstrau faptul că există o legătură strânsă între hiperactivitate/ADHD, anxietate și tulburarea bipolară.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- De ce este atât de greu să rezişti Facebook-ului?
- Femeile îi percep pe bărbații care își afișează ostentativ statutul financiar, parteneri nepotriviți pentru relațiile pe termen lung
- De ce părinții ar trebui să evite criticile cu privire la greutatea copilului?
- Antipsihoticele - între beneficii și riscuri
intră pe forum