Copiii născuţi după transferul de embrioni congelaţi pot avea un risc mai mare de cancer

©

Autor:

Copiii născuţi după transferul de embrioni congelaţi pot avea un risc mai mare de cancer
Copiii născuţi în urma fertilizării in vitro prin metoda transferului de embrioni congelaţi prezintă un risc mai mare de cancer decât riscul general, sugerează un studiu efectuat pe mai mult de opt milioane de copii născuţi în Danemarca, Finlanda, Norvegia şi Suedia. Autorii studiului menţionează că sunt necesare cercetări ulterioare, pentru a putea confirma legătura potenţială dintre cancer şi transferul de embrioni congelaţi.
Tehnologia de reproducere asistată (ART), ce permite crearea unui embrion în laborator şi ulterior transferul său în uter, este utilizată anual de milioane de femei de pe întreg globul, pentru obţinerea unei sarcini. Dacă în trecut unica soluţie de transfer a embrionului era imediat după crearea sa, în prezent femeile pot opta pentru îngheţarea embrionului şi ulterior dezgheţarea şi transferarea sa în uter, oricând se doreşte acest lucru.

Metoda de îngheţare a embrionului şi de transferare ulterioară în uter a produs multiple discuţii între cercetători, deoarece unele studii au arătat că metoda este riscantă pentru sănătatea pe termen scurt a copiilor rezultaţi. Au lipsit, însă, dovezile cu privire la riscurile medicale potenţiale pe termen lung. Studiul actual şi-a propus să rezolve lacunele de informaţii şi să analizele potenţialele asocieri între naşterea prin metoda transferului de embrioni congelaţi şi anumite afecţiuni apărute la intervale lungi de timp de la momentul naşterii.

Pentru studiu, cercetătorii au analizat datele medicale de la aproape 8 milioane de copii din ţările nordice. Dintre aceştia, aproximativ 171.000 s-au născut după utilizarea tehnologiei de reproducere asistată, în cazul a peste 22.600 de cazuri fiind utilizată metoda de transfer a embrionilor congelaţi şi dezgheţaţi. Analiza datelor din registrele de sănătate naţionale a arătat că rata de diagnostic pentru cancer a fost mai mare în răndul celor născuţi după transferul de embrioni congelaţi-dezgheţaţi. Cele mai frecvente tipuri de cancer observate în studiu au fost leucemia şi tumorile sistemului nervos central.

Autorii studiului menţionează faptul că rezultatele, deşi generate în urma unei ample analize, cu o cohortă semnificativă clinic, necesită confirmare prin cercetări ulterioare, deoarece numărul celor care au dezvoltat cancer în timpul perioadei de studiu a fost unul redus.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 06-09-2022 | creare: 06-09-2022 | Vizite: 240
Bibliografie
In Nordic study, children born after frozen-thawed embryo transfer had higher cancer risk, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/09/220901151601.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea paternă ar putea crește riscul genetic pentru cancer mamar la urmași
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Șapte noi elemente adăugate pe lista substanțelor cancerigene
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum