Copiii părinţilor pentru care spiritualitatea sau religia sunt importante au un risc mai mic de suicid

Data publicării: 10-08-2018

Copiii prezintă un risc mai mic de a se gândi la sinucidere sau de a încerca să îşi ia viaţa în cazul în care religia sau spiritualitatea prezintă importanţă pentru părinţii lor, sugerează un studiu realizat în Statele Unite. Acest efect s-a menţinut chiar şi în cazul copiilor care nu dădeau importanţă religiei, conform rezultatelor cercetării citată de Reuters.

Studiul a fost realizat pe o perioadă de 30 de ani, pe parcursul a trei generaţii, de cercetători de la Institutul de Psihiatrie din New York şi de la Universitatea Columbia.

La începutul cercetării, oamenii de ştiinţă au adus laolaltă două grupuri de voluntari - unul alcătuit din persoane care suferiseră o depresie majoră şi altul compus din subiecţi neafectaţi de această suferinţă mintală. Studiul s-a concentrat pe copiii acestor voluntari (a doua generaţie) şi pe nepoţii lor (a treia generaţie), cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani.

Sentimentul că religia sau spiritualitatea sunt importante sugerează "o putere interioară", a explicat una dintre autorii studiului, Myrna Weissman, cadru didactic la Universitatea Columbia, membră a Societăţii Americane pentru Prevenirea Sinuciderilor.

"Nu este vorba despre timpul petrecut la biserică sau de apartenenţa la o anumită religie, ci despre o credinţă interioară ce oferă un anumit tip de putere reflectată în comportament. Şi care este independentă de opinia copiilor cu privire la religie", a spus cercetătoarea.

Weissman şi colegii săi au admis că s-au aşteptat la această concluzie. "Am fost destul de surprinşi", a recunoscut ea. "Şi de aceea a durat atât de mult timp până la publicare", a adăugat autoarea.

Pentru acest studiu, Weissman şi colegii săi au intervievat 214 copii de generaţia a treia împreună cu 112 dintre părinţii lor. Aceştia au primit trei întrebări despre spiritualitate: "Cât de importantă este pentru dumneavoastră religia sau spiritualitatea?"; "Cât de des mergeţi la biserică, sinagogă sau la alte evenimente religioase sau spirituale?"; "Cărei confesiuni îi aparţineţi?".

Un număr mai mare de părinţi decât de copii - 45% faţă de 25% - au declarat că religia sau spiritualitatea prezintă importanţă pentru ei. De asemenea, mai mulţi copii decât părinţi au declarat că acest aspect nu are nicio importanţă pentru ei (15% faţă de 4%).

După analizarea datelor, cercetătorii au descoperit că în cazul fetelor, dar nu şi al băieţilor, sentimentul că religia sau spiritualitatea prezintă importanţă a fost asociat cu o scădere cu 52% a riscului de comportament suicidar. De asemenea, participarea la evenimente religioase sau spirituale a fost asociat în cazul fetelor, dar nu şi al băieţilor, cu un risc cu 36% mai mic de comportament suicidar în comparaţie cu copiii care nu luat parte la astfel de ocazii.

Însă, atât în cazul fetelor cât şi al băieţilor importanţa crescută acordată de părinţii lor religiei sau spiritualităţii a fost asociată cu o scădere cu 39% a riscului de gânduri suicidare şi tentative de suicid.

Echipa de oameni de ştiinţă lucrează în prezent la alt studiu care va încerca să explice motivul pentru care convingerile părinţilor au un astfel de rol protector. "Suspectăm că este vorba despre un angajament faţă de un anumit set de valori. Detaliile acestor valori nu au importanţă. Însă acestea par să aibă un rol încurajator", au precizat cercetătorii.
Sursa: Agerpres, 10-08-2018, Vizualizari 194
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.