Coronavirus: Perioada de izolare la domiciliu ar putea adânci diferenţele salariale dintre femei şi bărbaţi (studiu german)

Data publicării: 15-05-2020

Criza provocată de pandemia de COVID-19 ar putea adânci diferenţele salariale pe criterii de gen în Germania în contextul în care tot mai multe femei lucrează cu program redus pentru a avea grijă de copii după închiderea şcolilor şi grădiniţelor, potrivit unui sondaj dat joi publicităţii, informează Reuters.

În familiile cu cel puţin un copil cu vârsta sub 14 ani, 27% dintre femei au lucrat mai puţine ore ca să poată avea grijă de cei mici, în timp ce doar 16% dintre bărbaţi au făcut acelaşi lucru, potrivit unui sondaj realizat de institutul de cercetare Hans Boeckler Foundation, la care au luat parte 7.700 de angajaţi.

''Diferenţele salariale dintre bărbaţi şi femei s-ar putea accentua mai mult ca urmare a crizei coronavirusului'', a spus Bettina Kohlrausch, directoarea academică a departamentului de economie şi ştiinţe sociale al fundaţiei, apropiate de confederaţia sindicatelor din Germania.

Şcolile şi grădiniţele şi-au închis porţile în Germania pe 17 martie pentru a contribui la încetinirea răspândirii transmiterii coronavirusului. Unităţile de învăţământ s-au deschis treptat, dar o revenire completă la normal nu se aşteaptă decât după vacanţa de vară.

În Germania, femeile câştigă în medie cu circa 21% mai puţin decât bărbaţii, printre cele mai mari discrepanţe salariale din Uniunea Europeană, una dintre cauze fiind faptul că multe dintre acestea muncesc cu jumătate de normă.

Tendinţa ca femeile să lucreze mai puţine ore decât bărbaţii a fost mai pronunţată în familiile cu venituri mici sau medii în comparaţie cu cele cu venituri mari, mai precizează sondajul.

''De obicei, familiile cu venituri mai mici nu se pot descurca fără salariul bărbatului, care de obicei este mai mare'', a spus Kohlrausch.

Sondajul a arătat că 48% dintre persoanele care fac parte din familii cu doi părinţi şi au copii cu vârsta sub 14 ani au descris per ansamblu situaţia în timpul crizei ca fiind ''extrem'' sau ''foarte stresantă''.
Sursa: Agerpres, 15-05-2020, Vizualizari 72
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.