Coronavirus: Risc mai mic de spitalizare cauzat de Omicron în comparaţie cu Delta, sugerează un studiu sud-african

Data publicării: 22-12-2021

Coronavirus: Risc mai mic de spitalizare cauzat de Omicron în comparaţie cu Delta, sugerează un studiu sud-african Un studiu realizat în Africa de Sud sugerează riscuri mai mici de spitalizare şi de a dezvolta forme grave de COVID-19 pentru persoanele infectate cu varianta Omicron a noului coronavirus în comparaţie cu riscurile echivalente cauzate de varianta Delta, însă autorii cercetării consideră că acest rezultat se datorează parţial şi cel mai probabil unei imunităţi ridicate care există în rândul populaţiei locale, informează Reuters.

Întrebările legate de virulenţa variantei Omicron se află în centrul dezbaterilor ştiinţifice şi politice din multe ţări, într-o perioadă în care guvernele lumii încearcă să adopte măsuri adecvate pentru a limita răspândirea acestei variante, pe care oamenii de ştiinţă încă nu o înţeleg pe deplin.

Acest studiu, care nu a fost deocamdată evaluat de cercetătorii internaţionali (procedura "peer-review"), a descoperit că persoanele diagnosticate cu varianta Omicron în Africa de Sud în perioada 1 octombrie - 30 noiembrie prezentau un risc cu 80% mai mic de a fi spitalizate în comparaţie cu cele diagnosticate cu o altă variantă a noului coronavirus în aceeaşi perioadă.

Dintre pacienţii spitalizaţi în perioada menţionată, cei infectaţi cu varianta Omicron au prezentat riscuri similare de a dezvolta forme severe cu cele ale persoanelor infectate cu alte variante.

Cu toate acestea, studiul a descoperit că oamenii spitalizaţi cu Omicron în perioada octombrie-noiembrie au beneficiat de un risc cu 70% mai mic de a dezvolta forme severe în comparaţie cu cei spitalizaţi în urma infectării lor cu varianta Delta în perioada aprilie-noiembrie.

"În mod convingător, atunci când sunt analizate cumulat, datele noastre sugerează cu adevărat o poveste pozitivă privind o severitate redusă a variantei Omicron în comparaţie cu alte variante", a declarat Cheryl Cohen, profesoară la Institutul Naţional pentru Boli Transmisibile (NICD) şi coautoare a studiului.

Ea a mai spus că această concluzie a fost confirmată de datele de monitorizare medicală, care au arătat un număr semnificativ mai mic de spitalizări şi de decese în timpul actualului val pandemic din Africa de Sud alimentat de varianta Omicron în comparaţie cu valurile precedente ale pandemiei, deşi numărul cazurilor de infectare este mult mai mare.

Cheryl Cohen consideră că descoperirea făcută în studiul sud-african ar putea fi generalizată şi pentru ţările din Africa Subsahariană, care au înregistrat la rândul lor niveluri foarte ridicate de infectări precedente.

"Ceea nu se ştie deocamdată este dacă această situaţie va fi similară în ţări cu niveluri foarte ridicate de vaccinare dar cu niveluri foarte scăzute de infectări precedente", a declarat aceeaşi cercetătoare sud-africană într-o conferinţă de presă la care au participat şi alţi membri din NICD.

Imunitate ridicată a populaţiei

Studiul sud-african a fost realizat de un grup de cercetători de la NICD şi de la alte instituţii importante, inclusiv de la Universitatea Witwatersrand şi Universitatea KwaZulu-Natal.

Autorii cercetării au emis mai multe avertismente şi au îndemnat la precauţie, pentru a evita astfel situaţia în care comunitatea internaţională ar putea să ajungă la concluzii pripite în legătură cu caracteristicile intrinseci ale variantei Omicron.

"Este dificil să separi contribuţia relativă adusă de nivelul ridicat al imunităţii anterioare a populaţiei şi virulenţa intrinsecă mai mică pentru a explica severitatea mai scăzută a bolii care a fost observată", au declarat autorii studiului.

Specialiştii estimează că între 60% şi 70% din persoanele din Africa de Sud au fost în trecut infectate şi au avut COVID-19, a precizat Cheryl Cohen.

Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea East Anglia din Marea Britanie, consideră că studiul din Africa de Sud este unul important şi că acesta reprezintă prima cercetare realizată într-o manieră adecvată din punct de vedere ştiinţific ce apare într-o formă pre-print şi care a vizat severitatea variantei Omicron în raport cu cea a variantei Delta.

Însă, spune profesorul Hunter, oamenilor de ştiinţă le este dificil să stabilească, în baza comparaţiei din datele Omicron dintr-o perioadă şi datele Delta dintr-o perioadă anterioară, dacă ratele scăzute de spitalizare se datorează faptului că varianta Omicron este mai puţin virulentă sau faptului că imunitatea populaţiei a crescut între timp.

Rezultatele unui studiu amplu realizat de Imperial College London şi publicat săptămâna trecută arată că nu există semnale potrivit cărora Omicron ar fi o variantă mai uşoară decât Delta, deşi datele despre spitalizări rămân deocamdată foarte limitate. Studiul britanic nu a fost deocamdată examinat de alţi oameni de ştiinţă şi nu a fost publicat încă într-o revistă medicală.
Sursa: Agerpres, 22-12-2021, Vizualizari 102
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.