Coronavirus: Un vaccin anti-COVID-19 testat pe un lot restrâns de oameni a demonstrat rezultate promiţătoare

Data publicării: 19-05-2020

Datele preliminare privind vaccinul contra COVID-19 al Moderna Inc, primul testat în Statele Unite, relevă că acesta a avut ca efect producerea de anticorpi protectori în cadrul unui lot restrâns de voluntari sănătoşi, a anunţat luni compania, citată de agenţia Reuters.

Datele sunt de la opt persoane care au luat parte la un test de siguranţă iniţiat în luna martie, în timp ce pandemia provocată de noul coronavirus se răspândea.

În cadrul testului efectuat pe 45 de voluntari, realizat de Institutul Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase, opt voluntari cărora li s-au administrat două doze de vaccin au produs anticorpi cu rol de protecţie, la aproximativ acelaşi nivel cu persoane care s-au vindecat după ce s-au infectat în mod natural cu virusul care provoacă boala COVID-19, a precizat compania americană de biotehnologie într-un comunicat de presă.

Studiul, care nu a fost conceput pentru a dovedi că vaccinul funcţionează, a oferit o rază timpurie de speranţă că ar putea oferi protecţie împotriva virusului.

Ştirea a condus la creşterea acţiunilor Moderna cu aproximativ 20%, până la 79,39 dolari americani în cadrul sesiunilor de tranzacţionare din prima parte a zilei de luni.

Oamenii de ştiinţă încearcă încă să înţeleagă ce nivel de anticorpi se va dovedi în cele din urmă protector împotriva noului coronavirus şi cât va dura această protecţie.

Vaccinul pare să demonstreze un răspuns la doză, în sensul că persoanele cărora li s-au administrat doze mai mari au prezentat niveluri mai mari de anticorpi.

Vaccinul Moderna a obţinut undă verde pentru iniţierea celei de-a doua etape a testării umane, iar săptămâna trecută autorităţile americane de reglementare şi-au dat acordul pentru a accelera procesul de revizuire.

''Investim pentru a creşte producţia astfel încât să putem maximiza numărul de doze pe care le putem produce pentru a ajuta la protejarea a cât mai mulţi oameni de SARS-CoV-2'', a declarat directorul executiv Moderna, Stéphane Bancel.

Vaccinul companiei se află în fruntea eforturilor de stopare a virusului cu răspândire rapidă. Moderna preconizează că va iniţia o testare pe un lot mai mare de participanţi în luna iulie.

În prezent, nu există tratamente sau vaccinuri aprobate pentru COVID-19, iar experţii estimează că realizarea unui vaccin sigur şi eficient ar putea dura 12-18 luni.

Compania a semnat acorduri cu producătorul elveţian de substanţe medicamentoase Lonza Group AG şi guvernul SUA pentru producerea unor cantităţi masive de vaccin.

Vaccinul, mRNA-1273, a fost în general sigur şi bine tolerat în studiul aflat în stadiu incipient, a precizat dezvoltatorul de medicamente.

O persoană din lotul de participanţi a acuzat roşeaţă în jurul locului de injectare, care a fost caracterizată drept efect secundat de ''gradul 3''. Nu au fost raportate efecte secundare grave, a notat compania.
Sursa: Agerpres, 19-05-2020, Vizualizari 84
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.